Categories: Uncategorized

Cum se cultiva, de fapt, leusteanul. 9 sfaturi importante pentru o “tufa” bogata

Cum se cultiva, de fapt, leusteanul. Noua sfaturi importante pentru o “tufa” bogata

Leusteanul (Levisticum officinale) este una dintre cele mai indragite plante aromatice din gradinile romanilor, apreciata nu doar pentru gustul sau intens in ciorbe, ci si pentru proprietatile sale terapeutice. Pentru a avea o tufa viguroasa, verde si productiva tot sezonul, trebuie sa tii cont de cateva sfaturi importante privind plantarea, ingrijirea si recoltarea acestei plante perene. In cele ce urmeaza, iti prezentam un ghid complet pentru cultivarea leusteanului, acasa sau in gradina.

Publicitate

1. Alege locul potrivit in gradina

Leusteanul prefera zonele semiumbrite sau cu soare dimineata si umbra dupa-amiaza. Este bine sa-l plantezi intr-un colt ferit de vant, unde solul nu balteste.

2. Pregateste solul corect

Solul ideal pentru leustean este unul bogat in humus, afanat si bine drenat. Poti imbunatati solul cu compost de casa, gunoi de grajd bine fermentat sau turba. pH-ul ideal este intre 6,5 si 7,5.

3. Planteaza primavara devreme

Perioada optima pentru plantare este primavara, in lunile martie-aprilie. Se pot folosi seminte sau rasaduri. Daca optezi pentru seminte, acestea trebuie inmuiate in apa cu o zi inainte de semanare.

4. Uda regulat, dar cu masura

Leusteanul are nevoie de umiditate constanta, dar nu suporta excesul de apa. Uda planta de 2-3 ori pe saptamana in perioadele secetoase, fara sa inmoi prea tare solul.

5. Adauga ingrediente naturale la radacina

O data pe luna, in perioada de vegetatie, adauga la radacina compost sau balegar bine descompus. De asemenea, cenusa de lemn netratat este un ingrasamant excelent pentru leustean.

6. Tunde frunzele constant pentru o tufa bogata

Leusteanul trebuie tuns frecvent, chiar daca nu ai nevoie imediata de frunze. Aceasta operatiune stimuleaza ramificarea si mentine planta viguroasa.

7. Elimina tijele florale

Daca observi ca apar tije florale, este indicat sa le elimini de la baza. Inflorirea consuma energia plantei si duce la uscarea frunzelor.

8. Protejeaza planta iarna

Leusteanul este o planta perena si rezistenta, dar este indicat ca toamna sa tai planta aproape de sol si sa o acoperi cu frunze uscate sau paie, pentru a proteja radacinile de inghet.

9. Reimprospateaza cultura o data la 4-5 ani

Dupa cativa ani, tufele devin prea mari si incep sa isi piarda vigoarea. Este recomandat sa reimprospatezi cultura prin impartirea radacinilor sau prin semanare in alta zona a gradinii.

Beneficiile consumului de leustean

Pe langa gustul placut pe care il da ciorbelor si mancarurilor, leusteanul este recunoscut pentru efectele sale benefice asupra sanatatii: este diuretic, detoxifiant, ajuta la digestie si are proprietati antiinflamatoare. Poate fi consumat atat proaspat, cat si uscat, in ceaiuri sau infuzii.

Concluzie

Leusteanul este o planta usor de cultivat, cu numeroase beneficii culinare si medicinale. Cu putina grija si respectand sfaturile de mai sus, te vei bucura de o tufa bogata, verde si parfumata pe tot parcursul verii. Nu uita sa-i oferi nutrienti, lumina, apa moderata si multa atentie – iar leusteanul iti va rasplati eforturile din plin!

Publicitate
Publicitate
Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.

Recent Posts

Romania, lovita de canicula extrema, dar si ploi torentiale si furtuni cu grindina. Romica Jurca: „Este doar inceputul!”

Val de caldura istoric in Romania: Cod Rosu de canicula in 7 judete. Se impun…

30 de minute ago

Cine este patronul hotelului din Sinaia din cauza caruia Piedone a fost ridicat de DNA

Cristian Popescu Piedone, ridicat de DNA: acuzatii de avertizare a unui prieten inainte de control…

4 ore ago

Piedone, primele declaratii dupa ce a fost ridicat de pe litoral si adus la perchezitii. „Nu ascund”

Marti dimineata, 22 iulie 2025, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au efectuat mai multe perchezitii…

7 ore ago

Perchezitii DNA acasa la Piedone, in Bragadiru, si in Sinaia: „Nu am vrut decat sa-mi fac datoria”

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au efectuat, luni dimineata, mai multe perchezitii la domiciliile si resedintele…

7 ore ago

Alerta METEO! Meteorologii anunta Cod Rosu. Zonele vizate

Avertizare meteo ANM: Cod Rosu de canicula in sudul tarii. Temperaturile ajung la 41°C  …

7 ore ago

Ce decizie au luat parintii lui Felix Baumgartner si iubita lui, Mihaela Radulescu, in legatura cu inmormantarea regretatului sportiv.

Felix Baumgartner, celebrul sportiv austriac cunoscut in intreaga lume pentru saltul din stratosfera din 2012,…

7 ore ago