Mamaliga a fost intotdeauna un aliment de baza, in special in alimentatia taranului roman. In Maramures, cu atat mai mult, cu cat cultura de grau nu a fost niciodata favorizata de relief. Pentru orice gospodina, insa, pregatirea ei poate fi o provocare.
Pregatirea mamaligii nu este considerata o treaba dificila in general, insa pentru tinerele gospodine din trecut, aceasta era o provocare. In primul rand, trebuia sa iasa fina, fara cocoloase si, neaparat, sa nu se prinda de fundul oalei. Pe de alta parte trebuia sa fie fiarta suficient, pentru a nu crea neplaceri dupa consumarea ei.
”Pe vremea cand eram tanara, trebuia sa stii sa gatesti ca sa arati ca esti pregatita sa te mariti. Era rusinos sa nu stii face o mamaliga”, isi aminteste tanti Ileana, o batrana de 83 de ani. Ea spune ca pregatirea acestui fel de mancare era ”piatra de incercare” pentru orice tanara gospodina. Pentru a nu face cocoloase, ea avea un secret, care insa nu mai e chiar un secret astazi. ”Toata lumea stie ca se pune oala cu apa si sare la fiert si cand fierbe apa, pui faina de malai. Dar nu e chiar asa. Daca pui faina cand fierbe apa, se vor face cooloase si ai nevoie sa invarti foarte energic cu telul, ca sa le zdrobesti si tot o sa ramana cateva. In schimb, daca pui faina inainte sa inceapa sa fiarba apa foarte tare, faina se va dizolva foarte usor in apa si nu se vor forma cocoloasele”, explica batrana.
Publicitate
Ea spune ca era foarte simplu sa faca o mamaliga cu o consistenta potrivita. La trei masuri de apa, punea o masura de faina de malai si astfel nu iesea nici prea tare, nici prea moale. ”Secretul era sa o fierbem la foc mic. Pe atunci era mai greu cu focul in soba, dar acum dam flacara mica la aragaz”, mai povesteste batrana.
Ea spune ca a invatat inca din tinerete o lectie in ce priveste timpul de fierbere al mamaligii. ”M-a invatat o femeie batrana din sat ca mamaliga insuficient fiarta poate fi foarte daunatoare la stomac, astfel ca daca e putin mai moale, poate fi fiarta la foc mic minim 20 de minute, fara sa le prinda de fundul oalei”, mai recomanda ea.
1. Pune usturoiul intr-un bol si acopera-l cu un altul. Agita cele doua boluri si in cel mai scurt timp, cateii de usturoi vor fi curatati. Simplu, nu?
2. Nu curata cartofii de coaja daca vrei doar sa ii fierbi. Spala-i bine inainte si pune oala pe foc. Dupa ce cartofii s-au fiert, coaja se va indeparta cu usurinta.
3. Daca vrei sa prepari cartofi prajiti ori copti, foloseste aparatul de feliat mere pentru a obtine felii perfecte!
4. Vrei sa storci repede toata zeama dintr-o lamaie? Bag-o la cuptorul cu microunde pentru 15 secunde inainte de a scoate sucul din ea.
5. Caramelizeaza ceapa mai rapid, adaugand bicarbonat de sodiu in tigaie.
6. Daca prepari o prajitura cu unt, congeleaza-l si da-l prin razatoare pentru a-l incorpora mai rapid in compozitia desertului.
7. Pune o carpa sau un prosop de hartie sub tocator pentru a impiedica alunecarea sa atunci cand toci legume sau fructe.
8. Infige un cutit ascutit in samburele de avocado pentru a-l scoate din miez.
9. Curata capsunile rapid, trecand un pai prin mijlocul fructului.
10. Scoate rapid samburii cireselor, folosind o agrafa de birou.
Este oficial: vine Craciunul in Sectorul 4! Primarul Daniel Baluta anunta aprinderea luminitelor de sarbatori…
Horoscop 22 noiembrie 2024. Astrologul Neti Sandu a prezentat, la stirileprotv, previziunile astrale pentru ziua…
Atentionare meteorologica: Coduri galbene, portocalii si rosii pentru 21-22 noiembrie 2024 In contextul schimbarilor meteorologice…
Tragedie in lumea dezvoltatorilor imobiliari din Iasi O veste cutremuratoare a zguduit lumea dezvoltatorilor imobiliari…
Situatia copiilor Adrianei Bahmuteanu dupa decesul lui Silviu Prigoana Baietii Adrianei Bahmuteanu, Eduard si Maximus,…
Traian Basescu despre posibilitatea unui razboi nuclear: „Putin stie ca daca loveste primul, va fi…