Categories: Life & Style

Cum faci cele mai bune muraturi pentru iarna. Din niciun borcan nu trebuie sa lipseasca aceste ingrediente- Secretele unui bucatar celebru

Publicitate

Sezonul Muraturilor: Secretele pentru Conservele Perfecte de Iarna

Toamna este sezonul in care se pregatesc cele mai multe conserve pentru iarna. Dar cum alegem legumele potrivite pentru a ne asigura ca muraturile raman proaspete si crocante? Iata pasii esentiali, de la selectarea ingredientelor pana la saramurare, pentru a obtine muraturi perfecte.

Cum Alegem Legumele pentru Conservele de Toamna/Iarna

Pentru a pregati conserve care sa reziste pe toata durata iernii, este esential sa alegem legumele cu atentie.

Publicitate

„Legumele pe care urmeaza sa le pui la murat trebuie sa fie atent verificate inainte de a fi adaugate in orice reteta. Pentru a se pastra bine in recipiente timp indelungat, este important sa fie intr-o stare perfecta, tari, proaspete si fara urme de lovire. In functie de legumele alese, fie ca sunt castraveti, ardei sau morcovi, acestea trebuie sa fie de dimensiuni mici sau medii.”a spus pentru Digi24 Kovacs Attila Gellert, bucatar din Brasov.

Dupa selectarea legumelor, fiecare leguma trebuie spalata bine cu apa rece, eliminandu-se orice urma de murdarie. Kovacs Attila Gellert adauga:

„Fiecare leguma se spala bine cu apa rece, de mai multe ori daca este nevoie, pentru a ne asigura ca eliminam orice urma de murdarie. De asemenea, acolo unde este cazul, daca vorbim de morcovi, telina sau de usturoi, legumele trebuie curatate de coaja.”

Saramura pentru Muraturi: Ce Cantitate de Sare se Pune

Sarea utilizata pentru saramura joaca un rol esential in pastrarea texturii crocante a muraturilor. Bucatarul Kovacs Attila Gellert explica:

„In primul rand, este important de mentionat faptul ca la muraturi se foloseste doar sare grunjoasa sau sare fara iod. Altfel, daca se foloseste sare iodata de bucatarie, aceasta va afecta calitatea produsului final, in sensul ca legumele se pot inmuia in saramura si nu vom mai obtine textura crocanta.”

Pentru a obtine o saramura corecta, se recomanda un raport de o lingura de sare grunjoasa (aproximativ 20 de grame) la un litru de apa. Pentru un borcan de 3 litri, vor fi necesare 60 de grame de sare grunjoasa. Este recomandat sa amesteci bine saramura in primele zile, asigurandu-te ca sarea este distribuita uniform in compozitie.

„Zeama de la muraturi, saramura pe care ai facut-o din apa si sare, trebuie amestecata bine in primele zile. Este important sa se aseze toate ingredientele in straturi, astfel incat saramura sa patrunda peste tot si sa ajute muraturile sa isi pastreze textura preparatului.”

Dupa ce legumele sunt asezate in recipiente si saramura a fost adaugata, se recomanda ca vasul sa fie acoperit, insa nu etans, lasand un spatiu pentru aerisire.

„Dupa ce legumele au fost asezate in recipiente si saramura a fost adaugata peste, se acopera vasul (borcanul, butoiul) cu un capac, insa nu etans. Se poate pune si o tava sub borcane si un capac deasupra lasat lejer, astfel incat sa se lase spatiu de aerisire.”

Ingrediente si Condimente care Nu Trebuie sa Lipseasca

Pentru a oferi muraturilor un gust autentic si un plus de conservare, Kovacs Attila Gellert recomanda urmatoarele ingrediente:

„Printre ingredientele extra care nu trebuie sa lipseasca din borcanele cu muraturi sunt: bucati de usturoi, frunze de telina, de marar verde sau chiar si fire de marar uscat, frunze de visin. Hreanul, de asemenea, nu trebuie sa lipseasca din niciun recipient de muraturi. Acesta este un conservant natural pentru muraturi si va ajuta legumele sa ramana tari si crocante. Intr-un borcan de dimensiuni medii se pun doua, trei fire/bucati de hrean curatate si taiate pe lung.”

Condimentele adaugate, cum ar fi boabele de piper negru sau mustarul, contribuie la aroma finala a muraturilor. Kovacs Attila Gellert sugereaza si utilizarea turmericului sau a sfeclei rosii pentru un gust si un aspect deosebit:

„Un condiment care poate adauga un plus de gust si un aspect deosebit muraturilor este si turmericul. Se pot pune pana la doua linguri de pudra de turmeric peste conopida, atunci cand se pune la murat, iar leguma va capata o culoare usor galbuie si o aroma deosebita. De asemenea, si sfecla rosie poate fi adaugata langa conopida, iar muraturile vor iesi in culoare roz si vor avea o aroma diferita, imbogatita datorita sfeclei.”

La ce Temperatura se Pastreaza Muraturile

Pentru ca muraturile sa reziste bine pe timpul iernii, este important sa fie depozitate in conditii optime. Kovacs Attila Gellert ne sfatuieste astfel:

„Dupa ce borcanele cu muraturi sunt gata si au fost sterilizate, este indicat sa se pastreze recipientele intr-un spatiu ferit de bataia directa a razelor de soare, undeva unde este semi-intuneric (camara sau beci). Se pot tine intr-un loc mai calduros doar daca vrem sa le consumam imediat, deoarece caldura va grabi procesul de fermentatie si muraturile vor fi bune pentru consum imediat. Insa, daca vrem sa pastram borcanele pentru iarna, atunci este nevoie sa le depozitam corect, in spatii fara umezeala sau caldura.”

In functie de preferinte, borcanele pot contine diferite tipuri de legume si fructe, care vor adauga un gust si aspect distinct:

„Pot fi puse, in acelasi borcan, mai multe tipuri de legume, dupa preferinte, dar chiar si un amestec de fructe si legume. Spre exemplu, pe langa gogonele sau morcovi, pot fi adaugate si felii de gutui si boabe de struguri.”

Acum ca ai aflat secretele de la bucatarul Kovacs Attila Gellert, poti pregati muraturi delicioase si crocante pentru iarna, pastrand astfel gustul autentic al toamnei in fiecare borcan!

Publicitate
Publicitate
Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.

Recent Posts

Alerta METEO. ANM anunta Cod Rosu de viscol puternic in mai multe judete

Atentionare meteorologica: Coduri galbene, portocalii si rosii pentru 21-22 noiembrie 2024 In contextul schimbarilor meteorologice…

34 de minute ago

Tragedie in familia unuia dintre cei mai cunoscuti oameni de afaceri din Romania. Fiica sa, in varsta de doar 22 de ani, studenta la Drept, a fost gasita fara suflare

Tragedie in lumea dezvoltatorilor imobiliari din Iasi O veste cutremuratoare a zguduit lumea dezvoltatorilor imobiliari…

5 ore ago

Adriana Bahmuteanu, in lacrimi! Copiii ei au fost scosi din casa lui Silviu Prigoana si luati de Protectia Copilului: „Asta este cazul Caracal 2”

Situatia copiilor Adrianei Bahmuteanu dupa decesul lui Silviu Prigoana Baietii Adrianei Bahmuteanu, Eduard si Maximus,…

9 ore ago

Basescu, reactie transanta vizavi de amenintarea Rusiei cu un razboi nuclear: „Cine crede ca Rusia va ceda vreun centimetru de teritoriu ocupat se insala”

Traian Basescu despre posibilitatea unui razboi nuclear: „Putin stie ca daca loveste primul, va fi…

10 ore ago

Silviu Prigoana si-a impartit averea inainte sa se stinga! Ce primeste fiecare

Testamentul lui Silviu Prigoana: Detalii despre impartirea averii- Subiect de discutie dupa disparitie Moartea lui…

23 de ore ago