Categories: Life & Style

Cruce rosie in calendarul ortodox. Astazi este praznuit Sf Calinic de la Cernica, facatorul de minuni.

Publicitate

Sfantul Calinic de la Cernica – Ofera ajutor celor aflati in suferinta

Pe 11 aprilie, Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Calinic de la Cernica, un mare duhovnic si ocrotitor al celor care se afla in mari nevoi si suferinte. Indiferent de problemele sau greutatile cu care te confrunti, astazi este momentul sa te rogi cu credinta, caci ajutorul Sfantului Calinic va veni grabnic.

Cine a fost Sfantul Calinic de la Cernica?

Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica s-a nascut in Bucuresti, la 7 octombrie 1787, sub numele de Constantin. De tanar, la varsta de doar 20 de ani, simte chemarea divina si isi paraseste viata lumeasca pentru a deveni monah. A ajuns la Manastirea Cernica, unde, la indemnul duhovnicului sau, a primit numele de Calinic, devenind astfel monah si dedicandu-se slujirii lui Dumnezeu.

Publicitate

A fost ieromonah, preot si staret al Manastirii Cernica timp de 31 de ani, avand o viata dedicata rugaciunii, invataturii si ajutorarii celor din jur. In 1850, a fost ales episcop al Ramnicului, iar din 1857, dupa incendiul devastator din 1847, a reconstruit catedrala episcopala din Ramnicu-Valcea, pastorind aceasta episcopie pana in anul 1868.

Sfantul Calinic a fost si fondator al Manastirii Frasinei, un loc de mare spiritualitate, unde multi credinciosi au gasit alinare si speranta. Dupa moartea sa, Sfantul Ierarh a fost ingropat la Manastirea Cernica, in tinda Bisericii „Sfantul Gheorghe”. Moastele sale sunt pastrate cu mare evlavie in aceleasi locuri, iar credinciosii vin din toate colturile tarii pentru a se inchina si a cere ajutorul acestui mare sfant.

Sa cerem ajutorul Sfantului Calinic

Sfantul Calinic este cunoscut ca un adevarat ocrotitor al celor aflati in suferinta. Se spune ca rugaciunile catre el sunt ascultate cu multa mila si iubire, iar cei care ii cer ajutorul primesc alinare in cele mai grele momente. Astazi, mai mult ca oricand, este binecuvantat sa apelam la rugaciunile sale pentru a depasi orice incercare sau problema.

Rugaciunea Sfantului Calinic pentru depasirea nevoilor si suferintelor

De Dumnezeu purtatorule, parintele nostru Calinic, povatuitorule al calugarilor, podoaba cuviosilor si lauda arhiereilor, ajutatorule al celor din nevoi si facatorule de minuni!

Cu nevointele tale chip de sfintenie te-ai aratat, iar acum cu ingerii in ceruri te veselesti; cu care roaga pe Milostivul Dumnezeu sa ne daruiasca noua vindecare grabnica si mantuire.

Cu intarire Dumnezeiasca impartasit fiind, parinte, goneste intunericul sufletului meu, ca sa laud dupa cuviinta lupta ta cea buna impotriva nevazutilor vrajmasi, a patimilor trupului si a lumestilor desertaciuni.

Primeste, preasfinte, cantarea si rugaciunea noastra, a celor nevrednici si aflati la vremuri de mari incercari si cauta din inaltimea cerului spre cei ce cu credinta si cu dragoste cinstesc sfanta pomenirea ta. Amin!

Traditii si Obiceiuri de Sfantul Calinic de la Cernica

Mangaiere pentru cei aflati in suferinta

In aceasta zi, credinciosii sunt incurajati sa se roage pentru cei care trec prin momente grele, cerand ajutorul lui Sfantul Calinic. Este o traditie ca oamenii care sufera de boli sau alte necazuri sa se adune la Manastirea Cernica sau la bisericile din apropiere pentru a se ruga la moastele sfantului, fiind considerati mai apropiati de ajutorul divin.

Lumanari aprinse pentru sanatate

Un obicei popular in aceasta zi este aprinderea unei lumanari la biserica sau acasa, in semn de recunostinta si rugaciune pentru sanatate si binecuvantare. Multi credinciosi aduc ofrande de lumanari si flori pentru a arata respect si a solicita ajutor divin.

Rugaciuni pentru cei adormiti

In traditia ortodoxa, se crede ca rugaciunile facute in aceasta zi pentru cei care au trecut la cele vesnice sunt ascultate cu mare mila. Astfel, multi credinciosi rostesc rugaciuni pentru odihna sufletelor celor dragi care nu mai sunt printre noi.

Vizite la manastiri si biserici

Este un obicei ca in ziua praznuirii Sfantului Calinic sa se faca pelerinaje la Manastirea Cernica sau la alte locasuri de cult din apropiere. Credinciosii vin sa ceara ajutorul sfantului si sa aduca multumiri pentru binecuvantarile primite. Manastirile si bisericile sunt adesea pline de lume, mai ales in randul celor care doresc sa-si vindece suferintele sau sa gaseasca un sprijin spiritual.

Postul usor si impartasirea

In unele zone, se respecta traditia postului usor inainte de aceasta sarbatoare, iar multi credinciosi aleg sa se impartaseasca pentru a intari legatura cu Dumnezeu si a obtine ajutorul Sfantului Calinic. Este considerata o zi de curatire sufleteasca si trupeasca.

Mangaiere pentru cei aflati in nevoi

Un alt obicei frumos legat de aceasta sarbatoare este ajutorarea celor aflati in dificultati. Oamenii sunt incurajati sa ofere milostenie celor saraci sau sa ajute pe cei care trec prin greutati, ca o dovada a recunostintei fata de Sfantul Calinic, care a fost tot timpul aproape de cei in suferinta.

Infrumusetarea locuintei

In unele colturi ale tarii, este obicei ca gospodinele sa aduca un omagiu Sfantului Calinic prin curatenia casei si decorarea acesteia cu flori. Se crede ca o casa curata si primitoare atrage binecuvantarile sfintilor si protectia divina.

Publicitate
Publicitate
Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.

Recent Posts

Cutremur in Romania, in aceasta dimineata! Seismul s-a resimtit in mai multe judete

Un cutremur s-a produs in aceasta dimineata in zona seismica Vrancea-Prahova, anunta INCDFP Un cutremur…

2 ore ago

Traditii si Obiceiuri romanesti! Ce este interzis sa faci in Saptamana Patimilor

Saptamana Mare: Semnificatie si Traditii in Perioada Patimilor Saptamana Mare, cunoscuta si sub numele de…

2 ore ago

Saptamana Mare 2025. Ce se face in Lunea Mare pentru noroc, spor si sanatate in casa

Saptamana Patimilor este ultima saptamana dinaintea Invierii Domnului. In Lunea Mare se face curatenie si…

3 ore ago

Marcel Ciolacu il pune la zid pe Nicusor Dan: „Nu-mi doresc sa fie presedintele Romaniei. Nu vreau sa fiu obligat sa port fusta”

Marcel Ciolacu il acuza pe Nicusor Dan: „Nu ii pasa de soarta celor care mor…

3 ore ago