De la Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, la marile banci centrale. Ideea de a crea propria moneda digitala, in conformitate cu mecanismele blockchain-ului, a ajuns la multi.
Zuckerberg si-a lansat deja propriul proiect sub numele de Balanta, creand o fundatie cu sediul in Elvetia (in ipoteza ca ar putea deveni un fel de banca centrala). Autoritatile financiare din jumatate din lume (inclusiv Fed si BCE) si-au intors nasul in fata regelui retelelor de socializare care dorea sa devina bancher fara a fi supus niciunui control. Drept urmare, unii dintre parteneri (mari institutii financiare), pe care le colectase Zuckerberg, au renuntat;
Este intotdeauna o problema de a crea asa-numita stablecoin (valoarea sa ar fi legata de un cos de alte valute, dolarul si euro fiind in frunte), dar acum obiectivul declarat este de a oferi un sistem de plata populatiilor Lumii a Treia care nu au un cont bancar. Pentru multi, obiectivul pare sa fie o fantezie: indoiala este cum sa rezolve problema celor care nu au acces la o banca.
Publicitate
Institutul de la Frankfurt a prezentat public in toamna o lucrare pe care se desfasoara o consultare publica. Spre mijlocul acestui an ar trebui luata decizia daca se lanseaza sau nu un euro total digital, diferit, evident de bancnote, dar si de plati electronice care trec prin banci sau companii de plati care gestioneaza carduri de credit, de exemplu.
Euro digital, cel putin teoretic, ar oferi tuturor posibilitatea de a deschide un cont direct la banca centrala, accesibil prin carduri sau smartphone-uri. De fapt, aceasta ar fi o revolutie, care ar avea ca efect dezintermedierea sistemului de plati. In practica, nu ar mai fi necesar sa treaca printr-o banca comerciala: BCE ar face totul „inghesuind” institutiile de credit private.
Ar putea fi o modalitate de a depasi riscurile asociate crizelor de lichiditate, dar ar avea si contraindicatii importante: bancile joaca un rol fundamental in acordarea de credite operatorilor economici, iar euro digital ar face ca materia prima cu care opereaza sa fie mai rara.
Pentru a strange bani, institutiile comerciale ar trebui sa creasca ratele dobanzii (ar avea o concurenta directa si formidabila din partea BCE, sigura prin definitie), cu rezultatul cresterii dobanzii solicitate la imprumuturi si reducerea stocului de credit acordat. O modalitate ar putea fi limitarea numarului de conturi la BCE la un prag destul de scazut.
Tragedie in lumea dezvoltatorilor imobiliari din Iasi O veste cutremuratoare a zguduit lumea dezvoltatorilor imobiliari…
Situatia copiilor Adrianei Bahmuteanu dupa decesul lui Silviu Prigoana Baietii Adrianei Bahmuteanu, Eduard si Maximus,…
Traian Basescu despre posibilitatea unui razboi nuclear: „Putin stie ca daca loveste primul, va fi…
Testamentul lui Silviu Prigoana: Detalii despre impartirea averii- Subiect de discutie dupa disparitie Moartea lui…
Dupa trei zile de tacere, Adriana Bahmuteanu a reusit sa vorbeasca cu fiul sau, Maximus,…
Subiectul custodiei copiilor dintre Silviu Prigoana si Adriana Bahmuteanu a generat numeroase controverse de-a lungul…