Elena-Simina Tanasescu a fost desemnata oficial in functia de presedinte al Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), pentru un mandat de trei ani, potrivit surselor citate de Libertatea. Alegerea ei marcheaza un moment istoric: este prima femeie care conduce aceasta institutie de la infiintarea sa in 1992. Ea il succede in functie pe Marian Enache.
Inainte de alegerea noului presedinte, au fost investiti in functie trei noi judecatori ai Curtii Constitutionale: Dacian Dragoş, Csaba Asztalos si Mihai Busuioc. Acestia au depus juramantul la Palatul Cotroceni, in prezenta presedintelui Nicusor Dan. Desi Curtea avea la dispozitie cinci zile pentru desemnarea noului presedinte, procedura s-a finalizat rapid. Desi favorita initiala era Mihaela Ciochina, majoritatea a ales-o pe Simina Tanasescu.
„Mandatul de sef al CCR este de trei ani.”
Simina Tanasescu are 57 de ani si o experienta remarcabila in domeniul juridic. A absolvit Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti in 1991 si si-a continuat formarea academica in Franta, la Universitatea „Aix-Marseille III”, unde a urmat studii aprofundate si si-a sustinut doctoratul in drept public intre 1991 si 1997.
De asemenea, a urmat studii postdoctorale in drept constitutional in 2011, la Bucuresti, si a obtinut abilitarea pentru conducerea doctoratelor la Universitatea Paris I Panthéon-Sorbonne in 2015.
Parcursul sau profesional cuprinde pozitii importante in mediul universitar si in institutiile statului:
Simina Tanasescu a fost numita in functia de judecator CCR in 2019 de catre presedintele Klaus Iohannis, pentru un mandat de 9 ani.
Componenta Curtii Constitutionale este stabilita prin numiri politice. PSD, PNL si UDMR sunt partidele care au propus actualii judecatori. Fiecare mandat are o durata de 9 ani. Conform structurii actuale:
Judecatorii Curtii Constitutionale beneficiaza de un statut special, conform legii. „Judecatorii Curţii Constituţionale se bucura de imunitate şi nu pot fi traşi la raspundere pentru opiniile şi voturile exprimate la adoptarea soluţiilor.” Acest principiu le ofera independenta in exercitarea functiei si protejeaza deciziile luate in cadrul CCR.
Desemnarea Simonei Tanasescu in functia de presedinte al Curtii Constitutionale deschide un nou capitol in istoria institutiei. Cu o cariera academica remarcabila si o experienta extinsa in institutiile nationale si europene, Tanasescu este una dintre cele mai respectate figuri din domeniul juridic romanesc. Desi CCR ramane o institutie puternic politizata in ceea ce priveste numirile, alegerea unei femei in fruntea sa pentru prima data reprezinta un pas important spre diversitate si profesionalism in sistemul constitutional romanesc.
Duminica neagra pe soselele din Romania: Accident mortal in judetul Arad. Doua persoane au murit…
Scandalul dintre Bianca Dragusanu si Claudia Patrascanu ia amploare: replici acide, procese si ironii publice…
Dana Budeanu acuza Guvernul Bolojan: „Romania plateste 12 miliarde de coco pentru drone cu care…
13 iulie – Ziua Arhanghelului Gavriil. Ce rugaciune se rosteste pentru copii si buna-vestire. Credinciosii…
Horoscop Runic pana pe 21 iulie 2025. Numerologul Mihai Voropchievici a prezentat, la Fanatik.ro, previziunile…
Adolescent ranit grav la Beach, Please! Rapperul Destroy Lonely, acuzat ca l-a impins de pe…