Economia globala s-a confruntat cu o serie de crize severe in anul pandemiei. De la decolare de companii digitale de pe bursa in detrimentul sectoarelor traditionale, care trec prin restructurarea lanturilor valorice care vor fi necesare in anii urmatori, pandemia a fost o adevarata „ lovitura “, creand in anumite contexte „mai multa globalizare” (consolidarea componentei tehnologico-digitale care a impis o accelerare reala) si in altele un fel de globalizare, niveland contactele economice dintre natiuni si fluxurile comerciale.
Mitropolii au fost modificate in rolul lor central in economie, noi companii in contextul comunicarii la distanta, noi tehnologii, servicii au aparut si sectoare intregi, de la aviatie la croaziera, au paralizat luni de zile, apeland la guverne cu un plan masiv de salvare publica. Schimbarile radicale sunt si vor fi structurale, dar la aceasta se adauga o gama larga de provocari contingente care vor insoti cele mai dezvoltate economii ale Pamantului in anul urmator si in anii urmatori. De a carui rezolutie va depinde nu numai consolidarea schimbarilor in curs sau accelerarea lor, ci si comportamentul celor mai avansate societati in viitorul apropiat.
Il Sole 24 Ore a incercat sa identifice trei linii de tendinte in acest sens. In primul rand, va fi fundamental pentru economiile avansate sa gaseasca, in cele din urma, o capacitate realista de a coexista cu Covid-19, asa cum s-a experimentat deja in tari precum Japonia, Coreea de Sud si China. Sosirea vaccinurilor este de bun augur pentru realizarea treptata a acelei imunitati agogante a partii impotriva Covid-19 ca mai multe tari tanjesc de ceva timp, dar in acelasi timp nu este o garantie pentru o „revenire la normalitate” eficienta. De fapt, o pandemie nu se termina cu vindecarea ultimilor infectati, ci cu reabsorbtia ranilor sale psihologice si a consecintelor sale pe termen lung.
Publicitate
Dar acele intrebari pe care, poate grabite, le-au pus unii in aprilie despre „costul” redeschiderii dupa blocarea primaverii sunt acum mai importante ca niciodata atunci cand vine vorba de construirea unei alternative realiste la strategia „acordeonului” intre deschideri si inchideri. Vaccinurile ajuta, dar va fi, de asemenea, necesar sa se efectueze protocoale importante de urgenta ( cum ar fi separarea intervalelor de timp pentru tineri si batrani ) pentru a asigura exclusivitatea reciproca sla anatatea publica, protectia economiei si continuitatea activitatilor noastre sociale .
In al doilea rand, noteaza Il Sole, „guvernele trebuie sa ia masuri acum (modernizarea infrastructurii, investitii in economia ecologica, recalificare a personalului si reforma fiscala)” pentru a contracara presiunile crescande pe termen lung asupra potentialului de crestere. Cu toate acestea, urmele indicate sunt departe de a fi gresite si pot fi rezumate in cautarea unei noi paradigme de guvernare a economiei de catre sectorul public capabil sa depaseasca paradigmele traditionale ale statului „antreprenor” sau „inovator” si sa continue un stat „strateg” capabil sa guverneze schimbarea societatii in raport cu nevoile impuse de noile paradigme.
In cele din urma, va fi necesar sa gestionam treptat duplicarea intre economia reala si finantarea speculativa . Mai usor de spus decat de facut in aceste zile. Dar, pe termen lung, este imposibil sa nu ajungi in capul nodurilor preturilor excesive ale gigantilor precum gigantii din Silicon Valley sau Tesla in detrimentul necesitatii de a reinvia „Main Street”, economia care aduce painea pe masa oamenilor.
Adaugam un al patrulea punct fundamental, transversal tuturor celorlalte. Va fi necesar sa punem omul si nu profitul in centrul actiunii economice. Cu alte cuvinte, vor fi necesare o relatie mai echilibrata intre indivizi, obiectivele sociale ale actiunii economice si diverse tipuri de repercusiuni asupra mediului, a muncii, a relatiilor interpersonale, a productiei si a comertului. Pandemia ne-a amintit ca protectia vietii umane merita sacrificarea oricarei alte probleme economice, politice sau sociale. Renasterea trebuie sa se bazeze in schimb pe apararea omului si a demnitatii sale in centrul lumii muncii. Pentru ca indicii, datele si statisticile au in spate munca, efortul, ingeniozitatea a milioane de oameni activi zilnic in economia tuturor tarilor planetei. Imbunatatirea careia trebuie sa contribuie la renastere dupa un eveniment care a pus in pericol certitudinile de lunga durata.
Tragedie in lumea dezvoltatorilor imobiliari din Iasi O veste cutremuratoare a zguduit lumea dezvoltatorilor imobiliari…
Situatia copiilor Adrianei Bahmuteanu dupa decesul lui Silviu Prigoana Baietii Adrianei Bahmuteanu, Eduard si Maximus,…
Traian Basescu despre posibilitatea unui razboi nuclear: „Putin stie ca daca loveste primul, va fi…
Testamentul lui Silviu Prigoana: Detalii despre impartirea averii- Subiect de discutie dupa disparitie Moartea lui…
Dupa trei zile de tacere, Adriana Bahmuteanu a reusit sa vorbeasca cu fiul sau, Maximus,…
Subiectul custodiei copiilor dintre Silviu Prigoana si Adriana Bahmuteanu a generat numeroase controverse de-a lungul…