Un cutremur puternic, cu epicentrul in judetul Gorj, s-a produs astazi, cu putin inainte de ora 17.00, la o adancime de numai 15 km. Magnitudinea seismului a fost de 5,2.
“In ziua de 13.02.2023, 16:58:06 (ora Romaniei), s-a produs in OLTENIA, GORJ un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.2, la adancimea de 15 km. Cutremurul s-a produs la 102km SV de Sibiu, 107km NV de Craiova, 137km V de Pitesti, 166km E de Timisoara, 179km S de Cluj-Napoca, 183km SE de Arad, 196km V de Brasov, 218km E de Belgrad, 222km E de Zemun, 224km V de Ploiesti”, transmite Institutul.
Acest cutremur a fost urmat de o replica cu magnitudinea 3, dupa aproximativ 25 de minute, epicentrul fiind la aceeasi adancime. Potrivit specialistilor, cutremurele din judetul Gorj sunt foarte rare, cu o frecventa de 5-10 ani si magnitudini de 4-4,5.
Publicitate
Vorbind despre seismicitatea judetului Gorj, geologul Ilie Huica explica faptul ca a fost identificat un sistem de cutare paleochimeric in care “Panza de Schela-Vierzuroi” a incalecat de la nord-vest spre sud-est depozitele formatiunii de Schela, intre vaile Schela si Viezuroi, pe o distanta de mai bine de 7 km.
“In urma presiunilor enorme exercitate de masa Cristalinului Getic precum si de masa Panzei de Schela-Viezuroi, sedimentarul Autohtonului Danubian a suferit o incretire intensa, luand nastere stranse anticlinale si sinclinale uneori asimetrice, falii longitudinale est-vest si falii transversale nord-sud, care au fost detectate prin cercetarile geologice si seismice in arealul judetului Gorj”, spune profesorul Huica.
Totodata, geologul a facut si o legatura intre cutremurele din Vrancea si cele din Gorj, explicand: “Undele seismice care pornesc de la focarul din Vrancea ajung si pe teritoriul judetului Gorj insa mult atenuate atat datorita distantei mari cat si faptului ca energia cinetica transmisa este retinuta intr-o mare masura de rocile neozoice afanate ale Depresiunii Getice, in afara de cazul daca aceasta energie nu este canalizata de falii de mare adancime, pe traseele carora puterea cutremurului poate ajunge la sute de km distanta”.
Mihai Diaconescu, seismolog la Institutul National pentru Fizica Pamantului (INFP), a declarat la Antena 3 ca seismul de luni a fost cel mai puternic consemnat in zona. Referitor la cum s-a simtit, Marcel Romanescu, primarul municipiului Targu Jiu, a afirmat: “Eram in primarie. L-am resimtit foarte foarte tare. Nu am avut o astfel de experienta in toti cei 47 de ani ai vietii mele. Suntem in legatura cu ISU Gorj, avem oamenii pe teren pentru depistarea unor eventuale probleme. Pana in acest moment nu exista nicio informatie din zona cu privire la eventuale pagube sau victime. Eram pe scaun si am resimtit. Ne-am speriat pentru ca nu este un lucru cu care te intalnesti in fiecare zi”. Cutremurul a fost resimtit si in Bulgaria, Serbia, Croatia si Bosnia-Hertegovina.
Atentionare meteorologica: Coduri galbene, portocalii si rosii pentru 21-22 noiembrie 2024 In contextul schimbarilor meteorologice…
Tragedie in lumea dezvoltatorilor imobiliari din Iasi O veste cutremuratoare a zguduit lumea dezvoltatorilor imobiliari…
Situatia copiilor Adrianei Bahmuteanu dupa decesul lui Silviu Prigoana Baietii Adrianei Bahmuteanu, Eduard si Maximus,…
Traian Basescu despre posibilitatea unui razboi nuclear: „Putin stie ca daca loveste primul, va fi…
Testamentul lui Silviu Prigoana: Detalii despre impartirea averii- Subiect de discutie dupa disparitie Moartea lui…
Dupa trei zile de tacere, Adriana Bahmuteanu a reusit sa vorbeasca cu fiul sau, Maximus,…