Ziua de Paste aduce cu sine cu o serie de traditii si obiceiuri specifice, pe care credinciosii le respecta cu sfintenie.
Potrivit traditiei, ouale se ciocnesc in prima zi numai „cap cu cap”, in a doua zi, „cap cu dos”, iar in a treia zi „dos cu dos”.
In prima zi de Pasti este obiceiul de a se purta haine noi, in semn de respect pentru aceasta aleasa sarbatoare, dar si pentru ca ea semnifica primenirea trupului si a sufletului, asa cum se primeneste intreaga natura odata cu primavara.
Publicitate
Lumanarea Invierii se pastreaza, pentru a fi la indemana la vreo revarsare mare de apa, la grindina si la trasnet.
De Paste, este bine sa te imbraci cu o haina noua. Obiceiul de a purta imbracamintea noua este in semn de respect pentru aceasta aleasa sarbatoare, dar si pentru ca ea semnifica primenirea trupului si a sufletului, asa cum se primeneste intreaga natura odata cu primavara. Imbracamintea noua , la fel ca si apa, are un rol purificator.
De Pasti se spune ca femeile trebuie sa aiba macar o camasa noua, iar barbatii macar o palarie.
In dimineata de Paste e bine sa privesti prima data intr-o cofa cu apa neinceputa. Se spune ca vei avea vederea buna in restul anului. Duminica dimineata, exista traditia ca toti membrii familiei sa se spele pe fata cu apa neinceputa, luata dintr-un izvor, in sensul in care curge, in care se pune un ou rosu si un ban de argint: sa fie sanatosi si cu fata frumoasa, argintul simbolizand, de asemenea, si noroc la bani.
In unele parti din Transilvania, in ziua de Paste, fetele se spalau cu apa de la moara, de pe roata morii, sa fie frumoase. Tot prin aceste locuri feciorii tineau toaca pe un deal si o pazeau zi si noapte.
Altii se straduiau sa o fure. Daca o furau, feciorii trebuiau sa dea bani grei pentru rascumparare. Toaca se pazea de joi pana luni, la iesirea din biserica iar, in timpul acesta, flacaii erau cinstiti cu mancare si bautura.
Apoi se facea joc si toti coborau in centrul satului. Inainte mancau pe camp, in zilele noastre se duc la casele rudelor. Petrecerea tine pana marti, cand toti se intorc la casele lor.
Un alt obicei, in prima zi de Paste, este ca, dupa ce s-au intors de la Inviere si iau anafura, toti ai casei sa manance un ou rosu, pasca si o bucatica de slanina, pentru ca sa fie „curati ca pasca, sanatosi ca oul si grasi ca porcul”.
Se spune ca este bine sa manance toata familia din primul ou ciocnit pentru a fi mereu impreuna.
Calin Georgescu, lider in primul tur al alegerilor prezidentiale Calin Georgescu a castigat primul tur…
Viorica Dancila nu a uitat de momentul 2019: ”Demisia, Marcel Ciolacu! A fost artizanul celui…
Decizie soc in PSD. Marcel Ciolacu a anuntat cǎ si-a inaintat demisia de la conducerea…
Platile pensiilor pentru luna decembrie: ce schimbari apar? Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale a anuntat…
Diana Sosoaca despre Calin Georgescu: „Are niste legaturi ciudate” Europarlamentara Diana Sosoaca a oferit declaratii…
Calendarul alegerilor din 2024 Alegerile prezidentiale sunt organizate in doua tururi, daca niciunul dintre candidati…