Categories: Life & Style

Ce se face in lunea de dupa Sfantul Ilie pentru sanatate si spor in casa. Se spune ca in aceasta zi, marele Sfant sta in genunchi si se roaga pentru noi

Lunea de dupa Sfantul Ilie, sarbatorit pe 20 iulie, reprezinta o zi speciala in traditiile si obiceiurile ortodoxe romanesti. Aceasta zi este dedicata curatirii spirituale si fizice a casei si sufletului, pregatind astfel locuinta pentru prosperitate si armonie. De-a lungul istoriei, s-au transmis diverse ritualuri si practici menite sa aduca sanatate, belsug si protectie divina pentru cei care respecta cu credinta traditiile stravechi.

Publicitate

Semnificatia spirituala a zilei de Luni dupa Sfantul Ilie

Lunea de dupa Sfantul Ilie se considera o zi de purificare. In traditia populara, Sfantul Ilie este vazut ca un protector al agriculturii, al vremii si al sanatatii, iar ziua ce urmeaza reprezinta momentul in care se face o legatura directa intre omul pamantean si divinitate. Se crede ca ritualurile realizate in aceasta zi vor aduce protectie si prosperitate, atragand harul divin asupra locuintei si a celor dragi.

In multe regiuni ale Romaniei, oamenii isi incep ziua cu o rugaciune de multumire, invocand binecuvantarea divina pentru sanatate si spor. Traditiile spun ca rugaciunile rostite cu credinta pot aduce alinare celor care sunt bolnavi si pot proteja casa de orice rau sau nefericire.

Se spune ca in aceasta zi, marele Sfant Ilie sta in genunchi, cu fata indreptata spre cer, si se roaga pentru binele nostru. Rugaciunile sale sunt un act de smerenie si de iubire divina, prin care cere pentru intreaga lume protectie si binecuvantare. Astfel, credinciosii simt ca harul divin coboara asupra lor, iar ziua devine un moment de reflectie si de recunostinta pentru darurile primite.

Obiceiuri si traditii pentru sanatate si spor

1. Curatenia spirituala a casei

Unul dintre cele mai importante obiceiuri din aceasta zi este curatenia fizica si spirituala a locuintei. In dimineata de luni, femeile din casa trebuie sa faca o curatenie temeinica, atat in interior, cat si in curte. Se spune ca astfel, raul si energiile negative sunt alungate, iar casa devine un loc de pace si prosperitate.

De asemenea, este recomandat ca in aceasta zi sa se aprinda lumanari si tamaie, pentru a purifica aerul si a aduce o atmosfera de sacralitate. Tamaia, folosita din cele mai vechi timpuri, are rolul de a indeparta spiritele rele si de a atrage binecuvantarea divina.

2. Ritualul de spalare a fetei cu apa curata

Un alt obicei traditional este spalarea fetei cu apa curata, adusa de la o fantana sau izvor. In multe colturi ale Romaniei, se considera ca aceasta practica aduce sanatate si frumusete. Este un semn al reinnoirii, iar apa adusa de la o sursa de apa curata este considerata purificatoare. Aceasta este o metoda prin care se indeparteaza raul si se atrage energia pozitiva.

3. Mancaruri traditionale pentru spor in casa

In aceasta zi, se pregatesc preparate traditionale menite sa aduca sanatate si belsug. Este recomandat ca pe masa sa se puna mancaruri pe baza de legume proaspete si carne de pasare, care sunt simboluri ale fertilitatii si bogatiei. De asemenea, se spune ca este bine sa se consume un pahar de vin rosu pentru a atrage sanatatea si prosperitatea.

In multe gospodarii, se pregatesc si placinte sau cozonaci, care sunt impartite celor dragi sau celor care au nevoie de ajutor. Traditia spune ca impartind din mancarea pregatita, omul atrage binecuvantarea asupra sa si a familiei.

4. Altele traditii pentru sanatate si protectie

In unele regiuni ale tarii, oamenii obisnuiesc sa mearga la biserica pentru a se ruga si a cere protectie pentru intreaga familie. Este o zi in care se recomanda a fi daruite mici daruri, de obicei produse din casa, ca semn al recunostintei si al dorintei de a aduce prosperitate.

De asemenea, in aceasta zi se considera benefic sa se faca o baie de aburi sau sa se bea un ceai din plante aromatice, cum ar fi musetelul sau lavanda, pentru a alunga stresul si a imbunatati starea generala de sanatate.

Concluzie

Lunea de dupa Sfantul Ilie este o zi importanta in traditiile romanesti, in care oamenii se pregatesc pentru un an de belsug, sanatate si protectie divina. Prin respectarea obiceiurilor si prin rugaciune, acestia isi asigura un viitor prosper si plin de armonie in casa. Este o zi dedicata purificarii, atat fizice, cat si spirituale, iar cei care urmeaza cu credinta aceste practici vor simti beneficiile pe termen lung.

Publicitate
Publicitate
Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.

Recent Posts

Mesajul Runelor pentru ziua de Luni, 21 iulie 2025. Trei zodii au cele mai bune RUNE, isi indeplinesc toate visele

Luni, 21 iulie 2025, vine cu energii intense si mesaje importante pentru toate semnele zodiacale.…

14 ore ago

Horoscopul zilei de luni, 21 iulie 2025. Inceputul de saptamana aduce noroc si belsug pentru patru zodii

Horoscopul zilei de luni, 21 iulie 2025 pentru toate semnele zodiacale. Horoscop 21 iulie 2025…

14 ore ago

Incidente la protestul din Piata Victoriei! Ce au gasit jandarmii asupra unui sustinator al lui Calin Georgescu

Protest tensionat in Piata Victoriei: Sute de sustinatori ai lui Calin Georgescu au iesit in…

o zi ago

Ce e interzis sa faci pe 20 iulie! Sfantul Ilie se va mania cumplit daca nu se respecta traditia

Pe 20 iulie, Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Ilie Tesviteanul, unul dintre cei mai…

o zi ago

Ada Gales are cancer la 34 de ani: „Boala nu are intentie, nu vine cu lectii, se intampla”.

Un mesaj sfasietor care a impresionat o tara intreaga Impreuna cu o cariera artistica aflata…

2 zile ago