Postul Craciunului aminteste de postul patriarhilor si dreptilor din Vechiul Testament si de postul lui Moise de pe Muntele Sinai.
Postul presupune renuntarea la carne, oua si lapte, cum ar spune bunicii la mancarea de dulce. Lunea, Miercurea si Vinerea mancam bucate fara ulei si fara vin. Martea si Joia se dezleaga la untdelemn si vin. Sambetele si duminicile, pana la 20 decembrie exclusiv, se dezleaga la untdelemn, vin si peste.
Daca in zilele de Luni, Miercuri si Vineri sarbatorim vreun sfant mare, insemnat in calendar cu cruce neagra, mancam untdelemn si bem vin; iar daca este hramul bisericii sau sarbatoare insemnata in calendar cu cruce rosie, atunci dezlegam si la peste. Martea si joia mancam peste, untdelemn si bem vin, daca in aceste zile este vreun sfant mare, hramul unei biserici sau sarbatori cu rosu.
Publicitate
Sfintii Parinti au pus un accent deosebit asupra laturii spirituale a postului. Astfel, postul crestin nu se rezuma doar la abtinerea voluntara de la mancare si bautura, ci si la lupta impotriva patimilor, instinctelor si pornirilor pacatoase ale trupului sau sufletului.
Un post adevarat inseamna renuntare la dragostea fizica, la bautura, plata datoriilor. In sate, in post nu se deschid radioul sau televizorul, nu se fac petreceri. Postul se incheie in noaptea de Craciun dupa Litanie.
Se spune ca fetele nemaritate, in postul Craciunului, este bine sa bata pernele pentru a-si gasi ursitul mai repede si pentru a-si imblanzi soarta.
In Postul Craciunului este interzisa betia.
Conform traditiei din batrani, in functie de vremea din postul Craciunului, vom sti cum va fi primavara. Astfel, daca este vreme linistita, se anunta o primavara cu multe ploi.
De Sfantul Matei, in 16 noiembrie, fetele din zona Hategului merg la fantana din mijlocul satului si, la cantatul cocosului, aprind o lumanare si o pun pe margine.
Se spune ca, pentru care merita, lumina ce se reflecta in apa se va transforma si ii va arata fetei chipul viitorului sot. Tot acum, femeile lucreaza pana la amiaza pentru a avea spor in casa anul viitor.
In Bucovina, se spune ca daca visezi grau verde in postul Craciunului e semn bun ca anul care vine are sa fie manos in toate.
In postul Nasterii Domnului (14 noiembrie – 24 decembrie), dar si in perioada de la Craciun pana la Boboteaza ( 25 decembrie – 6 ianuarie) nu se fac nunti.
Ce pensie ai la 15 ani de vechime? Acesta este un subiect de interes pentru…
Doliu in lumea artistica din Romania. Indragitul cantaret de muzica folk Marius Batu a trecut…
Cum sa pastrezi varza murata perfecta si alte trucuri utile in bucatarie Muraturile, legumele, zarzavaturile…
Adriana Bahmuteanu, in proces de succesiune pentru averea lui Silviu Prigoana Adriana Bahmuteanu a anuntat…
Trucuri eficiente pentru a economisi energie iarna: Cum sa pastrezi caldura fara facturi uriase Iarna…
Este oficial: vine Craciunul in Sectorul 4! Primarul Daniel Baluta anunta aprinderea luminitelor de sarbatori…