Martea Mare: O zi de reflectie si pregatire spirituala
Martea Mare reprezinta a doua zi din Saptamana Patimilor si este o perioada de o importanta deosebita pentru crestinii ortodocsi, fiind un moment de pregatire atat duhovniceasca, cat si gospodareasca pentru sarbatoarea Invierii Domnului.
Martea Seaca: Traditii si obiceiuri specifice
Publicitate
In traditia populara, Martea Mare este cunoscuta si sub denumirea de „Martea Seaca”. Conform invataturilor ortodoxe, aceasta zi aduce in prim-plan pilda celor zece fecioare, rostita de Mantuitorul Iisus Hristos ucenicilor Sai, o lectie despre pregatirea spirituala, veghere si o credinta vie, simbolizata prin candela aprinsa.
Dincolo de semnificatia religioasa, Martea Mare este o zi in care gospodinele isi finalizeaza ultimele pregatiri pentru sarbatoare. Este considerata ultima zi de curatenie generala inainte ca atentia sa se indrepte exclusiv spre pregatirile sufletesti. In aceasta zi, se fac ultimele curatenii: spalarea rufelor, maturatul, stergerea geamurilor si pregatirea hainelor pentru Paste.
Traditii si superstitii din satele romanesti
In multe zone ale tarii, se spune ca spalatul in aceasta zi aduce sanatate. Apa folosita pentru spalarea hainelor sau a trupului are un rol purificator, fiind considerata o modalitate de a alunga bolile. Tot acum, oamenii isi pregatesc trupul si casa pentru Paste, incepand procesul de purificare atat fizic, cat si spiritual.
In plus, barbatii sunt incurajati sa incheie munca de la camp si sa se retraga in gospodarii. Ei le ajuta pe femei la ultimele pregatiri si participa alaturi de familie la slujbele din Saptamana Patimilor. Traditia spune ca cei care nu respecta acest obicei nu vor avea parte de spor in anul ce urmeaza.
Conform traditiei, in aceasta zi nu este bine sa te certi si nici sa rostesti cuvinte grele, pentru ca se spune ca vorbele urate rostite in Martea Mare ”apasa sufletul tot anul”.
Desi este o zi activa din punct de vedere gospodaresc, exista si cateva interdictii transmise din vechime. Se spune ca nu este bine sa spargi nuci in aceasta zi, deoarece acestea vor fi „rele” si greu de decojit tot anul. De asemenea, nu este indicat sa incepi proiecte importante – cum ar fi constructiile, mutarile sau alte activitati majore – acestea trebuind amanate pentru o perioada mai potrivita.
Martea Mare este, asadar, o zi a cumpatarii. In popor se mai spune ca nu este bine sa te certi sau sa rostesti cuvinte grele, mai ales avand in vedere contextul duhovnicesc al acestei perioade.
In esenta, Martea Mare este o zi de curatenie atat fizica, cat si sufleteasca. Credinciosii sunt incurajati sa isi finalizeze pregatirile casnice si sa se adanceasca treptat in atmosfera de reculegere a Saptamanii Mari. De miercuri, atentia se muta exclusiv pe rugaciune, meditatie si participarea la slujbele religioase.
Tragedie in comunitatea medicala din Iasi: Doi medici rezidenti pierd viata la interval de doua…
Orar Supermarketuri de Paste 2025: Ce program au magazinele in perioada sarbatorilor In perioada sarbatorilor…
Emotii intense la „Romanii au talent” – Sara Hant, o fetita de 10 ani care…
Intr-o era in care multi credinciosi se multumesc cu o apartenenta formala la religie, fara…
Tragedie in comunitatea medicala din Iasi si Botosani: Moartea unui tanar medic rezident de 28…
Horoscop Rune pentru luna mai 2025 pentru toate zodiile. Luna mai 2025 va aduce o…