Tiroidita Hashimoto este o boala autoimuna cronica, ce poate conduce la hipotiroidism. Desi nu exista o dieta specifica pentru tratarea acestei afectiuni, conform MedicalNewsToday, un nutritionist va poate crea un plan alimentar personalizat pentru a gestiona mai bine boala.
Glanda tiroida este mica si are forma unui fluture, dar joaca un rol crucial in metabolism, regland hormonii si temperatura corpului. Diagnosticul de tiroidita Hashimoto inseamna ca tiroida este inflamata, ceea ce ii afecteaza functionarea normala. Tiroidita Hashimoto evolueaza lent, iar simptomele sunt adesea ignorate. Aceasta apare deoarece sistemul imunitar ataca glanda tiroida, ducand la hipotiroidism. Este cea mai frecventa forma de tiroidita si principala cauza a hipotiroidismului.
Oboseala si slabiciune musculara
Constipatie
Unghii fragile
Piele uscata
Caderea parului
Crestere inexplicabila in greutate
Dureri musculare si articulare
Depresie
Pierderi de memorie
Pe langa tratamentul medicamentos, medicul endocrinolog va va sfatui asupra alimentelor de evitat. In principal, ar trebui sa limitati consumul excesiv de iod si de alimente foarte procesate.
De exemplu, alimentele bogate in iod, precum fructele de mare, lactatele si ouale, trebuie consumate cu moderatie. Atat deficitul, cat si excesul de iod pot agrava problemele tiroidiene.
Glanda tiroida contine cea mai mare cantitate de seleniu din organism. De aceea, consumati alimente precum oua, ton, sardine, carne de porc, vita si pui, pentru a sprijini glanda tiroida in lupta impotriva anticorpilor.
Zincul este esential pentru producerea hormonilor tiroidieni. Surse naturale de zinc includ stridiile, carnea de pui si vita, fasolea boabe, lintea si laptele de vaca.
Se pare ca dieta Paleo este eficienta pentru cei cu tiroidita Hashimoto, datorita efectelor sale antiinflamatorii. Aceasta implica eliminarea alimentelor care pot declansa reactii autoimune, precum cerealele, lactatele si alimentele procesate. Dieta Paleo permite consumul de peste, carne slaba, nuci, seminte, fructe si legume fara amidon, excluzand cartofii.
Acizii grasi Omega 3 sunt cunoscuti pentru proprietatile lor antiinflamatorii si pot ajuta la reducerea inflamatiei glandei tiroide. Alimentele bogate in Omega 3, cum ar fi pestele, sunt deosebit de benefice, oferind si seleniu, ceea ce ajuta la diminuarea inflamatiei. Consumati somon, cod, biban si sardine.
In anumite cazuri, glutenul poate declansa un raspuns imun care contribuie la tiroidita Hashimoto. De aceea, persoanele cu aceasta afectiune ar trebui sa evite alimentele care contin grau si orz, cum ar fi painea, pizza, produsele de patiserie, prajiturile si torturile. Adoptarea unei diete fara gluten poate ameliora simptomele tiroiditei Hashimoto pe termen lung.
Durere nemarginita in lumea sportului: Sotia lui Mihai Leu, declaratii cutremuratoare in ziua priveghiului Ziua…
Ilie Bolojan acuza clientelismul politic si anunta reforme majore in administratia locala Premierul desemnat Ilie…
Reforma lui Ilie Bolojan in educatie: Scoala de la 8 la 17, norme mai mari…
Horoscop pana pe 12 iulie 2025. Astrologul Camelia Patrascanu a prezentat, la Fanatik.ro, previziunile astrale…
Cupola de foc loveste Romania: Coduri de canicula si maxime de pana la 42 de…
Reactia presedintelui CCR in scandalul primelor de pensionare de 36.000 de euro. Marian Enache explica…