Sfintirea unei case poate avea loc in momentul renovarii sau al unei curatenii generale, sau atunci cand are loc o schimbare a locuintei. De obicei, credinciosii nu se multumesc cu o singura sfintire a locuintei, ci solicita preotului sa oficieze slujba de sfintire a casei o data pe an sau chiar mai frecvent. Unii credinciosi cheama preotul in fiecare luna, pe data de 1, pentru a sfinti locuinta.
Persoanele care locuiesc in casa care urmeaza sa fie sfintita este de preferat sa se spovedeasca. Casa trebuie curatata temeinic, deoarece nu este potrivit sa facem rugaciuni si sa stropim cu apa sfintita pentru a curata casa de energiile negative daca aceasta este murdara.
Credinciosii trebuie sa se pregateasca pentru slujba sfintirii pregatind o masa orientata spre rasarit, pe care vor aseza urmatoarele:
Publicitate
un recipient cu apa curata
un pahar cu ulei curat
un bat infasurat la un capat cu vata
lumanari
tamaie
busuioc.
Pe langa acestea, pe masa pot fi asezate:
o paine
undelemn
putin vin, simbolizand roadele pamantului date de Dumnezeu spre hrana noastra, pentru a fi binecuvantate.
Pe masa pregatita de credinciosi, preotul va aseza:
Sfanta Evanghelie
Sfanta Cruce
Agheasmatarul.
Apoi, preotul va pomeni pe toti cei care vor locui in noua casa, precum si pe cei apropiati acestora, dupa o lista cu numele acestora pregatita in prealabil de catre credinciosii care au solicitat sfintirea.
Cei prezenti la slujba de sfintire vor sta in spatele preotului, asemenea unei biserici. Preotul va fi in fata mesei special amenajate. Toti vor fi cu fata spre rasarit. Harul lui Dumnezeu vine acolo unde este chemat, astfel incat harul sau se revarsa in timpul slujbei de sfintire a apei, doar asupra apei pregatite dinainte pentru acest scop si nu asupra intregii ape existente si in alte locuri.
Contributia financiara pentru preot si diacon
In ceea ce priveste contributiile financiare pe care familiile care primesc aceasta slujba de sfintire le-ar putea oferi, nu exista nicio suma solicitata de preot, fiecare credincios oferind cat considera potrivit. Suma oferita poate varia de la o casa la alta, ajungand chiar si la 100 de lei pentru o casa, astfel incat se strange o suma considerabila, care completeaza veniturile celor implicati in sfintirea caselor. Trebuie retinut faptul ca preotii sunt platiti din fonduri publice, iar sfintirea caselor este inclusa in fisa postului. Conform traditiei romanesti, oamenii ofera sume de bani preotilor ca semn de recunostinta.
Andreea Balan, ceruta in casatorie intr-un mod inedit de Victor Cornea: „Cel mai frumos DA…
Alexandra Duckadam, omagiu emotionant pentru „eroul de la Sevilla” Alexandra, sotia regretatului Helmuth Duckadam, a…
Calin Georgescu, castigatorul surpriza al primului tur al alegerilor prezidentiale, starneste controverse cu noi declaratii…
Legendarul Helmut Duckadam, eroul fotbalului romanesc, a incetat din viata la 65 de ani Intr-o…
Helmut Duckadam, cunoscut drept „Eroul de la Sevilla”, s-a stins din viata pe 2 decembrie…
Vladimir Putin, declaratii ironice despre renumararea voturilor in Romania Vladimir Putin a comentat in mod…