Categories: Life & Style

Cand se pune, de fapt, borsul in ciorba.

Publicitate

Ciorba, un preparat traditional al bucatariei romanesti, este apreciata pentru gustul sau acru si racoritor, datorat in mare parte borsului. Multi se intreaba insa care este momentul perfect pentru a adauga borsul in ciorba pentru a obtine acel gust autentic pe care orice gospodina experimentata il cauta.

Ce este borsul?

Borsul este un lichid obtinut prin fermentarea taratelor de grau, care se foloseste pentru a acri ciorbele. In afara Romaniei, termenul „bors” face referire de multe ori la supa de sfecla specifica bucatariei est-europene, dar in Romania, borsul de tarate este ingredientul esential pentru multe feluri de ciorbe.

Cand se pune borsul in ciorba?

Momentul potrivit pentru a adauga borsul in ciorba variaza in functie de reteta si tipul de ciorba preparat, dar exista cateva reguli generale pe care orice gospodina trebuie sa le cunoasca:

Publicitate

La finalul gatitului – Borsul se adauga de obicei la sfarsitul procesului de gatire. Acesta trebuie fiert separat, inainte de a fi turnat in ciorba, pentru a-i intensifica aroma si a-l steriliza. Dupa ce legumele si carnea sunt aproape fierte, borsul se adauga in oala, iar totul mai fierbe impreuna timp de aproximativ 5-10 minute.

Nu-l fierbe prea mult – Unul dintre secretele unei ciorbe perfecte este sa nu fierbi borsul prea mult timp, pentru ca isi poate pierde din gust si proprietati. Dupa ce il adaugi in oala, este important sa il lasi sa dea doar cateva clocote.

Reglarea gustului – Cantitatea de bors folosita depinde de preferintele fiecaruia, dar si de tipul de ciorba. Este indicat sa incepi cu o cantitate mai mica si sa o ajustezi treptat, gustand pe parcurs, pana cand obtii nivelul dorit de acru.

Temperatura borsului – Un alt truc este ca borsul sa nu fie adaugat direct din frigider in ciorba. Ideal ar fi ca acesta sa fie lasat la temperatura camerei sau chiar incalzit putin inainte de a fi turnat in oala, pentru a evita un soc termic care ar putea afecta gustul final.

Ce alte ingrediente pot influenta gustul ciorbei?

Pe langa bors, alte ingrediente precum verdeata proaspata (leustean, patrunjel) si condimentele (sare, piper) joaca un rol important in definirea gustului final al ciorbei. Adaugarea acestora la sfarsit, dupa ce ai oprit focul, pastreaza prospetimea si aroma puternica a verdeturilor.

Concluzie

Secretul unei ciorbe perfecte sta in momentul si modul corect in care adaugi borsul. Fierberea borsului separat si adaugarea lui la finalul prepararii garanteaza ca aroma sa ramane intacta, oferindu-ti o ciorba cu gustul autentic pe care orice gospodina doreste sa-l obtina.

Publicitate
Publicitate
Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.

Recent Posts

Zodiile care simt influenta Lunii Noi din 8 aprilie 2025 – un nou inceput pentru ele

Luna Noua din 8 aprilie 2025 aduce cu sine o oportunitate rara de a incepe…

8 ore ago

Mesajul Runelor pentru marti, 8 aprilie 2025. Zi de marti cu noroc mare pentru patru zodii!

Marti, 8 aprilie 2025, va fi o zi plina de energie si oportunitati pentru toate…

10 ore ago

Americanii inchid una dintre fabricile pe care le au in Romania. Anuntul e oficial, sute de angajati vor ramane fara locuri de munca

Grupul american Greenbrier isi inchide una dintre cele trei fabrici detinute in Romania. Aceasta decizie…

21 de ore ago

Rugaciunea care aduce liniste si protectie in familie – spune-o in fiecare seara

Rugaciunea care aduce liniste si protectie in familie – spune-o in fiecare seara In viata…

22 de ore ago

Ce sa faci in seara de luni pentru a avea noroc toata saptamana

Lunea este prima zi a saptamanii si, desi multi o considera o zi destul de…

22 de ore ago

Semnele ca Universul te pregateste pentru o mare schimbare. Destinul tau se va schimba curand

Cateodata, schimbarile mari nu se anunta dintr-o data, ci vin incet, sub forma unor semne…

22 de ore ago