Calendar Ortodox 28 Martie 2025: Sfantul Cuvios Ilarion cel Nou
Pe data de 28 martie 2025, credinciosii ortodocsi il sarbatoresc pe Sfantul Cuvios Ilarion cel Nou, unul dintre marii marturisitori ai dreptei credinte, conform Calendarului Ortodox.
Sfantul Cuvios Ilarion cel Nou a ales inca din tinerete sa urmeze calea lui Hristos, imbracand haina monahala si supunandu-si trupul patimilor spre infranare. Prin pilda sa de bunatate si smerenie, a uimit numerosi monahi, petrecand multi ani in rugaciune intr-o chilie intunecoasa. Pentru virtutile sale bineplacute lui Dumnezeu, a fost invrednicit cu randuiala preoteasca si ales egumen al Manastirii Pelichit, din Asia, aproape de Helespont.
Publicitate
Sfantul Ilarion a trait in vremuri tulburi, marcate de prigoana impotriva sfintelor icoane. A fost contemporan cu imparatii iconoclasti Leon Isaurul (717-741) si fiul sau, Constantin Copronim (741-775). Unele surse mentioneaza insa ca acesta ar fi trait in timpul imparatului iconoclast Leon Armeanul (813-820).
In timpul persecutiilor iconoclaste, un demnitar al imparatului Constantin Copronim a invadat Manastirea Pelichit in Sfanta si Marea Joi, chiar in timpul savarsirii Sfintei Liturghii. Cu o cruzime inimaginabila, a poruncit oprirea rugaciunii si a rasturnat Sfintele Taine.
„Dupa aceea, prinzand pe cei mai alesi monahi, patruzeci si doi la numar, i-a ferecat cu legaturi de fier, iar celorlalti, cu batai cumplite chinuindu-i, le-a rupt trupurile; pe altii, barbile si fetele lor cu smoala ungandu-le, i-a aprins si altora nasurile le-a taiat” (Vietile Sfintilor).
Cei 42 de monahi, printre care si Sfantul Cuvios Ilarion, au fost inchisi intr-o baie veche de la marginea Efesului si supusi unor chinuri cumplite pana la moarte.
Sfantul Ilarion si-a dat sufletul in mainile lui Dumnezeu marturisind dreapta credinta. In calitate de egumen al Manastirii Pelichit, a indurat cu rabdare toate suferintele, devenind un exemplu de neclintire si sfintenie pentru toti crestinii.
O alta scriere mentioneaza un Sfant Cuvios Ilarion, staret al Manastirii Triglia, aflata in apropiere de Constantinopol. In timpul imparatului iconoclast Leon Armeanul (813-820), acesta a fost somat sa renunte la cinstirea sfintelor icoane. Refuzand cu hotarare, a fost supus la chinuri cumplite si exilat, unde si-a dat obstescul sfarsit.
Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor si cu suspinurile cele dintru adanc ai facut ostenelile tale insutit roditoare; si te-ai facut luminator lumii, stralucind cu minunile, Ilarion, parintele nostru. Roaga-te lui Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre si sa ne aduca vindecarea.
Locuitor pustiului, inger in trup si de minuni facator te-ai aratat, purtatorule de Dumnezeu, Parintele nostru Ilarion. Cu postul, cu privegherea si prin rugaciune primind daruri ceresti, tamaduiesti pe cei bolnavi si sufletele celor ce alearga la tine cu credinta.
Slava Celui Ce ti-a dat tie putere; Slava Celui Ce te-a incununat pe tine; Slava Celui Ce lucreaza prin tine tuturor tamaduiri. Amin!
Transelectrica avertizeaza: Romania ar putea fi afectata de o pana masiva de curent de Paste…
Mesajul Runelor pentru Ziua de Miercuri. Miercurea este considerata in spiritualitatea nordica o zi a…
Luna aprilie 2025 aduce schimbari semnificative in zodiacul chinezesc, cu energii intense si oportunitati majore…
George Simion, favorit pentru alegerile prezidentiale 2025. Cine ar putea ajunge cu el in turul…
Astrologul Pavel Globa ne ofera previziuni interesante pentru ziua de marti, 1 aprilie 2025. Este…
Tragedie in familia Vernica: Mihai, un tanar de 16 ani, si-a sacrificat visul pentru familie,…