Anual, pe 28 ianuarie, credinciosii ortodocsi si cei greco-catolici il sarbatoresc pe Sfantul Efrem Sirul, unul dintre cei mai iubiti sfinti ai crestinatatii. El a fost supranumit „Sfantul lacrimilor” pentru ca ii ajuta pe cei napastuiti sa scape de necazuri atunci cand acestia alergau cu credinta la el sa-i ceara ajutorul.
Sfantul Efrem Sirul s-a nascut in jurul anului 306, in Nisibis, Siria, intr-o familie de crestini. A fost botezat de tanar, apoi hirotonit diacon. Dupa ce orasul Nisibis scapa de trei asedii ale persilor, imparatul Iulian Apostatul, in urma unei campanii militare dezastruoase, se vede nevoit sa incheie o pace prin care cedeaza orasul persilor.
Sfantul Efrem fuge in Edessa, unde isi petrece ultimii ani de viata. A trecut la Domnul in anul 373 sau 379, dupa o viata dedicata credintei. In timpul unei calatorii la Cezareea Capadociei, s-a intalnit cu Sfantul Vasile cel Mare. Potrivit traditiei, Sfantul Efrem a avut parte de o inmormantare discreta, in cimitirul in care erau inmormantati strainii.
Sfantul Efrem Sirul a lasat in urma sa numeroase comentarii la Sfanta Scriptura si compozitii liturgice. Cea mai cunoscuta rugaciune a sa, „Rugaciunea Sfantului Efrem”, este citita cu evlavie in slujbele Bisericii, mai ales in perioada Postului Mare:
„Doamne si Stapanul vietii mele, duhul trandaviei, al grijii de multe, al iubirii de stapanire si al grairii in desert nu mi-l da mie…”
Credinciosii care doresc sa primeasca ajutorul Sfantului Efrem Sirul in problemele lor pot urma cateva practici si traditii binecuvantate:
Este esential sa participam la Sfanta Liturghie in aceasta zi, rugandu-ne cu smerenie si credinta pentru rezolvarea greutatilor din viata noastra.
Rugaciunea sa cunoscuta poate fi citita acasa sau la biserica, cerandu-i mijlocirea pentru liniste sufleteasca si eliberare de necazuri.
Aprinderea unei lumanari in fata icoanei Sfantului Efrem simbolizeaza lumina credintei si dorinta de iluminare interioara. Este un gest simplu, dar plin de semnificatie.
Postul in aceasta zi, alaturi de rugaciune, este o modalitate de curatire spirituala. Cei care se confrunta cu dificultati pot posti pentru a-si intari sufletul.
Sfantul Efrem a fost un exemplu de compasiune. De aceea, credinciosii sunt indemnati sa ajute pe cei aflati in nevoie, atragand astfel binecuvantarea lui Dumnezeu.
Acatistul inchinat Sfantului Efrem este un mijloc special de a-i cere ajutorul. Contine rugaciuni profunde de lauda si cerere.
Este bine sa avem in casa o icoana a Sfantului Efrem si sa ne rugam in fata ei cu credinta sincera, cerandu-i mijlocirea.
Doamne si Stapanul vietii mele, duhul trandaviei, al grijii de multe, al iubirii de stapanire si al grairii in desert nu mi-l da mie. Iar duhul curatiei, al gandului smerit, al rabdarii si al dragostei, daruieste-l mie, robului Tau.
Asa Doamne, Imparate, daruieste-mi ca sa-mi vad gresalele mele si sa nu osandesc pe fratele meu, ca binecuvantat esti in vecii vecilor. Amin.
Dumnezeule, curateste-ma pe mine pacatosul. Cel ce m-ai zidit, Dumnezeule, mantuieste-ma. Fara de numar am gresit, Doamne, iarta-ma.
Aceste gesturi de credinta si evlavie sunt menite sa ne apropie de Sfantul Efrem Sirul, care ramane un sprijin puternic pentru toti cei ce ii cer ajutorul cu sufletul deschis.
Intr-o zi aparent obisnuita la Spitalul Orasenesc , linistea holului de primiri urgente a fost…
Tarife dinamice la energie, o schimbare majora in Romania. Ce inseamna si cum poti economisi…
Guvernul a adoptat un pachet de masuri fiscal-bugetare care intra in vigoare la 1 septembrie…
Vestea disparitiei fulgeratoare a lui Felix Baumgartner, sportivul austriac recunoscut pentru saltul sau istoric din…
Durere fara margini pentru Mihaela Radulescu, care trece printr-un moment sfasietor dupa ce partenerul ei…
Moartea tragica a lui Felix Baumgartner zguduie lumea sporturilor extreme Decesul fulgerator al lui Felix…