Calendar Ortodox 27 Octombrie 2024: Sarbatoarea Cuviosului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestiului
Cuviosul Dimitrie cel Nou de la Basarabi este sarbatorit anual pe 27 octombrie, fiind un moment de mare insemnatate pentru credinciosii din Romania. In anul 1792, pe vremea pastoririi Mitropolitului Filaret al II-lea, Cuviosul Dimitrie a fost proclamat ocrotitor al Bucurestiului, iar din anul 1955, aceasta sarbatoare a fost oficializata in calendarul Bisericii Ortodoxe Romane, ca urmare a hotararii Patriarhului Justinian Marina.
Moastele Sfantului Dimitrie cel Nou sunt pastrate la Catedrala Patriarhala din Bucuresti, unde sunt pregatite anual pentru a fi cinstite de miile de pelerini. Pe 27 octombrie, credinciosii se aduna pentru a-si exprima recunostinta si pentru a cere ajutor in fata icoanei si moastelor Cuviosului, considerat un puternic facator de minuni.
Publicitate
Originar din satul Basarabov, situat la sud de Dunare, Cuviosul Dimitrie provenea dintr-o familie simpla, insa binecuvantata cu credinta si milostenie. A fost pastor, iar modestele sale venituri le impartea cu saracii, traind retras in rugaciune si post. Se spune ca, prin trairea sa curata si iubirea de oameni, a dobandit darul facerii de minuni.
Conform traditiei populare, romanii il sarbatoresc pe Sanmedru timp de trei zile, considerandu-l un protector al gospodariilor, pe care le fereste de furtuni si alte pericole. In multe case, icoana Cuviosului Dimitrie cel Nou este asezata la masa de sarbatoare, chiar daca nu exista membri ai familiei care sa poarte numele Dimitrie, pentru a aduce armonie si sanatate in camin.
In ziua de 27 octombrie, in unele zone rurale, tinerii aprind „focul viu” al lui Sanmedru, un foc intretinut cu cetina de brad, menit sa arda intreaga noapte. Cei mai varstnici membri ai comunitatii impartasesc povesti despre minunile savarsite de Cuviosul Dimitrie, pastrand astfel traditiile vii.
Pe langa venerarea sfantului, credinciosii pastreaza obiceiul de a aprinde cate zece lumanari pentru sufletele celor decedati fara lumanare, iar mormintele sunt impodobite cu flori de toamna. Aceasta traditie continua si in ziua de praznuire a Cuviosului Dimitrie, cu ofrande aduse la biserica si impartite la cimitir.
Necazul nostru trebuie sa-l marturisim Cuviosului Dimitrie cel Nou
Cine are un mare necaz trebuie sa-l marturiseasca Cuviosului Dimitrie. Tradiţia spune ca, indeosebi in aceasta zi, la slujba de praznuire, Dumnezeu ne trimite darurile sale şi implineşte rugile noastre prin intermediul Cuviosului Dimitrie cel Nou.
In spiritul milosteniei, credinciosii aduc ofrande de fructe si miere, pe care le ofera batranilor singuri sau celor aflati in azile. Aceste acte de generozitate amintesc de blandetea si milostenia Cuviosului Dimitrie, oferindu-le celor vulnerabili o raza de speranta.
Daca intelegerea dintre stapanii oilor si ciobani nu a fost finalizata pe 26 octombrie, „ziua socotelilor”, aceasta poate fi incheiata pe 27 octombrie, in ziua praznuirii Cuviosului Dimitrie. Este un obicei care simbolizeaza incheierea si ordinea adusa in gospodarie.
Astfel, pe 27 octombrie, crestinii ortodocsi cinstesc nu doar moastele, ci si vesmintele sfintilor care au avut un impact profund asupra spiritualitatii romanesti.
Ce ii uneste pe Gabriel Cotabita, Stela Popescu si Rona Hartner chiar si dupa moarte?…
Mesaje de ramas bun pentru Gabriel Cotabiţa: o pierdere uriaşa in lumea muzicii romaneşti Moartea…
Ultimul mesaj al lui Gabriel Cotabita: un simbol al recunostintei si al emotiei Gabriel Cotabita,…
Accidentele vasculare cerebrale (AVC) reprezinta una dintre cele mai grave afectiuni medicale, care pot duce…
Gabriel Cotabita s-a stins din viata la 69 de ani, lasand un gol imens Gabriel…
Gabriel Cotabita a incetat din viata la 69 de ani: o pierdere imensa pentru muzica…