Calendar Ortodox 14 Noiembrie 2024: Sarbatoarea Sfantului Apostol Filip si Lasatul Secului de Craciun.
Pe 14 noiembrie, Biserica Ortodoxa il cinsteste pe Sfantul Apostol Filip, un grabnic ajutator al celor in suferinta. In aceasta zi, crestinii isi indreapta gandurile si rugaciunile catre acest sfant ocrotitor, al carui nume este purtat de mii de romani. Totodata, 14 noiembrie marcheaza Lasatul Secului de Craciun, o perioada de pregatire spirituala.
Sfantul Apostol Filip este considerat al treilea Apostol chemat de Hristos pentru a raspandi credinta crestina. Dupa Inaltarea Domnului, Filip a predicat Evanghelia in Asia si a avut o contributie importanta in raspandirea crestinismului. Este considerat, alaturi de Sfantul Apostol Andrei, unul dintre misionarii pe teritoriul actual al Romaniei. Din acest motiv, ziua sa de pomenire are o importanta deosebita, aproape la fel de mare ca sarbatoarea Sfantului Andrei.
Publicitate
Sfantul Filip a trecut la cele vesnice in orasul Hierapolis, din Asia Mica, fiind rastignit cu capul in jos, o forma de martiraj care a subliniat sacrificiul sau pentru credinta.
In aceasta zi de sarbatoare, credinciosii rostesc rugaciuni speciale adresate Sfantului Apostol Filip, cerand ajutorul sau pentru cei aflati in suferinta. Iata un fragment dintr-o rugaciune traditionala:
„Nor purtator de ploaie duhovniceasca, cu adevarat te-ai aratat celor de pe pamant, adapand inimile ca o tarina in taina… Roaga-te lui Hristos Dumnezeu, iertare de greseli sa daruiasca celor ce praznuiesc cu dragoste sfanta pomenirea ta.”
Aceasta rugaciune evoca imaginea Sfantului Filip ca un mijlocitor catre Dumnezeu, invocandu-l pentru alinarea sufleteasca si dezlegarea de pacate.
Pe 14 noiembrie, conform traditiei ortodoxe, se lasa sec pentru Postul Nasterii Domnului, cunoscut si ca Postul Craciunului. Daca aceasta data cade intr-o zi de miercuri sau vineri, se lasa sec cu o zi mai devreme, din respect pentru zilele dedicate postului strict. Postul Craciunului dureaza pana pe 24 decembrie si presupune o serie de restrictii alimentare menite sa purifice sufletul si trupul.
Ziua de lasata secului vine cu multe traditii, obiceiuri si superstitii din popor. Din batrani se spune ca este bine ca acestea sa fie tinute cu sfintenie pentru a avea noroc tot anul care vine.
Orice masa, fie ca este vorba de cea de pranz ori de cina, se aseaza cu fata catre rasarit. Taljerele (farfuriile) si tacamurile trebuie orientate spre rasarit pentru sporirea norocului.
Este bine sa ai pe masa o icoana, deoarece aceasta randuiala are un aspect sacru.
Albul semnifica puritatea si ne pregateste de venirea pe lume a Pruncului Sfant. Fata de masa alba se pune la fiecare masa importanta, cand familia se strange impreuna. In mijlocul mesei se pune paine si sare, spune traditia.
Inmoaie painea in sare daca iei cina. Acest obicei simbolizeaza ospitalitatea populara si este facut in special de catre cei care vor ca pragul casei lor sa fie trecut de persoane nobile, curate la suflet, iubitoare.
Cu o zi inainte de inceperea Postului, adica pe 14 noiembrie, gospodinele trebuie sa aseze pe masa placinte cu branza si ciorbe cu carne ori delicatese cu mere si dovleac.
Gospodarii adevarati, mai ales cei de la sate, ung ferestrele, pragul si usile casei cu usturoi. Astfel sunt indepartate spiritele rele si energiile negative ori blestemele.
Fetele batrane ori necasatorite sunt „batute” cu pernele pentru a atrage ursitul. Se spune ca batutul pernelor imblanzeste soarta, care le va aduce petitori in prag.
Persoanele care dau cu imprumut obiecte din casa vor atrage necazurile asupra familiei si a comunitatii in care locuiesc. Satenii spun ca acest obicei inmulteste lupii, care, coborand la stana, ameninta oile si ciobanii.
La micul dejun se consuma oua de puica. De asemenea, ciorba de peste simbolizeaza belsug si sanatate, iar placintele cu fructe si legume reinnoiesc sufletele.”
In timpul Postului Craciunului, Biserica Ortodoxa recomanda o abstinenta atenta:
Martea si Joia: se consuma doar untdelemn si vin, evitandu-se pestele.
Lunea, Miercurea si Vinerea: se tine post strict, consumandu-se doar hrana uscata o singura data pe zi.
Sambata si Duminica: este permis pestele, iar in zilele de sarbatoare cu doxologie mare (sarbatori importante), chiar daca acestea cad intr-o zi de post, se dezleaga la peste, vin si untdelemn.
Astfel, Postul Craciunului devine o perioada de purificare si introspectie, in care credinciosii isi pot exprima devotamentul fata de Dumnezeu prin abstinenta si rugaciune.
Sarbatoarea Sfantului Apostol Filip este o ocazie de reflectie si rugaciune pentru crestini, fiind totodata un moment in care multi se pregatesc spiritual pentru Postul Craciunului. Credinta, rugaciunea si respectarea traditiilor definesc aceasta zi, unind comunitatile in credinta comuna si in speranta unei sarbatori a Nasterii Domnului pline de pace si lumina.
Cum sa pastrezi varza murata perfecta si alte trucuri utile in bucatarie Muraturile, legumele, zarzavaturile…
Adriana Bahmuteanu, in proces de succesiune pentru averea lui Silviu Prigoana Adriana Bahmuteanu a anuntat…
Trucuri eficiente pentru a economisi energie iarna: Cum sa pastrezi caldura fara facturi uriase Iarna…
Este oficial: vine Craciunul in Sectorul 4! Primarul Daniel Baluta anunta aprinderea luminitelor de sarbatori…
Sfatul zilei de sambata: Astrologul renumit Pavel Globa ne ofera sfaturi valoroase pentru aceasta zi…
Horoscop 22 noiembrie 2024. Astrologul Neti Sandu a prezentat, la stirileprotv, previziunile astrale pentru ziua…