In fiecare an, pe 14 iulie, este comemorat Sfantul Nicodim Aghioritul, protectorul celor impovarati de necazuri. Poti sa te rogi lui pentru a-ti gasi puterea in fata suferintei.
Sfantul Nicodim Aghioritul s-a nascut in anul 1749 in orasul Naxos, situat in sud-estul arhipelagului Ciclade din Marea Egee, conform informatiilor de pe crestinortodox.ro. La varsta de 16 ani a fost trimis la Smirna pentru a studia sub indrumarea dascalului Ierotei, unde a invatat limba latina si limba franceza si s-a familiarizat cu lucrarile Sfintilor Parinti, aghiografia si canoanele sfinte.
La 26 de ani, dupa mai multe vizite in Sfantul Munte, a decis sa devina calugar, alaturandu-se Manastirii Dionisiu. Dupa doi ani de ascultare, a fost hirotonit rasofor, primind numele Nicodim. A hotarat sa se dedice rugaciunii si, astfel, a parasit Manastirea Dionisiu pentru a trai intr-o chilie langa Haries. Intentionase initial sa se alature obstii Cuviosului Paisie Velicikovski, dar din cauza unei furtuni nu a reusit sa ajunga in Moldova. A interpretat aceasta intamplare ca pe un semn divin si s-a mutat intr-o chilie in zona pustie dintre Karies si Manastirea Pantocrator, unde a copiat numeroase manuscrise. Ulterior, s-a retras pe o insula aproape nelocuita in apropierea insulei Eubeea.
Publicitate
La solicitarea varului sau, Episcopul Ierotei din Euripos, Sfantul Nicodim a scris „Manualul sfaturilor bune” sau „Paza celor cinci simturi”, care invata metode de eliberare a mintii de atractiile placerilor simturilor. Dupa aceasta, s-a intors in Sfantul Munte, unde i s-a incredintat traducerea si editarea operelor complete ale Sfantului Simeon Noul Teolog. De asemenea, a redactat un „Indreptar de spovedanie” utilizat in mod frecvent in Biserica Greaca contemporana. La propunerea ieromonahului Agapie din Peloponez, a tradus o antologie a Sfintelor Canoane, finalizand aceasta opera dupa doi ani de munca, pe care a denumit-o „Pidalion”. Sfantul Nicodim a trecut la cele vesnice pe 14 iulie 1809.
„O, Dumnezeul meu, cand se va inarma inima mea cu arma rabdarii? Cand voi trece prin ispita fara a-mi tulbura inima, ca sa dau bucurie Dumnezeului meu? O, iubitele mele suferinti ce ma faceţi asemenea Domnului meu Iisus, Cel ce a patimit pentru mine! O, Iisuse, singura viaţa a sufletului meu! Ajunge-voi oare a odihni intre mii de suferinţe pentru marirea Ta? Voi fi fericit, daca in mijlocul focului necazurilor ma voi aprinde de dorinţa de a suferi chinuri mai mari!”
Atentionare meteorologica: Coduri galbene, portocalii si rosii pentru 21-22 noiembrie 2024 In contextul schimbarilor meteorologice…
Tragedie in lumea dezvoltatorilor imobiliari din Iasi O veste cutremuratoare a zguduit lumea dezvoltatorilor imobiliari…
Situatia copiilor Adrianei Bahmuteanu dupa decesul lui Silviu Prigoana Baietii Adrianei Bahmuteanu, Eduard si Maximus,…
Traian Basescu despre posibilitatea unui razboi nuclear: „Putin stie ca daca loveste primul, va fi…
Testamentul lui Silviu Prigoana: Detalii despre impartirea averii- Subiect de discutie dupa disparitie Moartea lui…
Dupa trei zile de tacere, Adriana Bahmuteanu a reusit sa vorbeasca cu fiul sau, Maximus,…