In fiecare an, pe 14 iulie, este comemorat Sfantul Nicodim Aghioritul, protectorul celor impovarati de necazuri. Poti sa te rogi lui pentru a-ti gasi puterea in fata suferintei.
Sfantul Nicodim Aghioritul s-a nascut in anul 1749 in orasul Naxos, situat in sud-estul arhipelagului Ciclade din Marea Egee, conform informatiilor de pe crestinortodox.ro. La varsta de 16 ani a fost trimis la Smirna pentru a studia sub indrumarea dascalului Ierotei, unde a invatat limba latina si limba franceza si s-a familiarizat cu lucrarile Sfintilor Parinti, aghiografia si canoanele sfinte.
La 26 de ani, dupa mai multe vizite in Sfantul Munte, a decis sa devina calugar, alaturandu-se Manastirii Dionisiu. Dupa doi ani de ascultare, a fost hirotonit rasofor, primind numele Nicodim. A hotarat sa se dedice rugaciunii si, astfel, a parasit Manastirea Dionisiu pentru a trai intr-o chilie langa Haries. Intentionase initial sa se alature obstii Cuviosului Paisie Velicikovski, dar din cauza unei furtuni nu a reusit sa ajunga in Moldova. A interpretat aceasta intamplare ca pe un semn divin si s-a mutat intr-o chilie in zona pustie dintre Karies si Manastirea Pantocrator, unde a copiat numeroase manuscrise. Ulterior, s-a retras pe o insula aproape nelocuita in apropierea insulei Eubeea.
La solicitarea varului sau, Episcopul Ierotei din Euripos, Sfantul Nicodim a scris „Manualul sfaturilor bune” sau „Paza celor cinci simturi”, care invata metode de eliberare a mintii de atractiile placerilor simturilor. Dupa aceasta, s-a intors in Sfantul Munte, unde i s-a incredintat traducerea si editarea operelor complete ale Sfantului Simeon Noul Teolog. De asemenea, a redactat un „Indreptar de spovedanie” utilizat in mod frecvent in Biserica Greaca contemporana. La propunerea ieromonahului Agapie din Peloponez, a tradus o antologie a Sfintelor Canoane, finalizand aceasta opera dupa doi ani de munca, pe care a denumit-o „Pidalion”. Sfantul Nicodim a trecut la cele vesnice pe 14 iulie 1809.
„O, Dumnezeul meu, cand se va inarma inima mea cu arma rabdarii? Cand voi trece prin ispita fara a-mi tulbura inima, ca sa dau bucurie Dumnezeului meu? O, iubitele mele suferinti ce ma faceţi asemenea Domnului meu Iisus, Cel ce a patimit pentru mine! O, Iisuse, singura viaţa a sufletului meu! Ajunge-voi oare a odihni intre mii de suferinţe pentru marirea Ta? Voi fi fericit, daca in mijlocul focului necazurilor ma voi aprinde de dorinţa de a suferi chinuri mai mari!”
El este primul primar din Romania care a concediat 150 de angajati, la cererea lui…
Durere nemarginita in lumea sportului: Sotia lui Mihai Leu, declaratii cutremuratoare in ziua priveghiului Ziua…
Ilie Bolojan acuza clientelismul politic si anunta reforme majore in administratia locala Premierul desemnat Ilie…
Reforma lui Ilie Bolojan in educatie: Scoala de la 8 la 17, norme mai mari…
Horoscop pana pe 12 iulie 2025. Astrologul Camelia Patrascanu a prezentat, la Fanatik.ro, previziunile astrale…
Cupola de foc loveste Romania: Coduri de canicula si maxime de pana la 42 de…