Calendar ortodox 10 februarie 2025: Sfantul Haralambie, marele facator de minuni
Pe 10 februarie, crestinii ortodocsi il cinstesc pe Sfantul Haralambie, unul dintre cei mai mari facatori de minuni ai Bisericii. Renumit pentru harul sau divin, Sfantul este considerat un ocrotitor al celor care se roaga cu credinta si nadejde.
Sfantul Haralambie a fost episcop al Cetatii Magneziei din Asia Mica, pe teritoriul actual al Turciei, traind in timpul imparatului Septimiu Sever (193-211). La venerabila varsta de 113 ani, a fost supus unor torturi cumplite pentru ca a refuzat sa renunte la credinta crestina. Potrivit relatarilor, in timpul chinurilor, mainile guvernatorului Lucian s-au lipit de trupul sfantului, iar acesta a fost eliberat doar dupa ce mucenicul a rostit o rugaciune. Aceasta minune a determinat multi dintre cei prezenti sa se converteasca la crestinism.
Publicitate
Impresionat de cele petrecute, imparatul Sever a ordonat ca Sfantul Haralambie sa fie adus la Antiohia, unde a fost supus unor suferinte inca si mai mari: soldatii i-au legat barba de gat si l-au tarat pe drumuri, i-au infipt piroane de fier in trup, i-au ars fata si i-au jupuit pielea. Cu toate acestea, printr-o minune, trupul sau s-a vindecat.
La cererea imparatului, Sfantul Haralambie a facut nenumarate minuni, printre care vindecarea unui om posedat si invierea unui tanar. Aceste fapte au determinat-o pe Galina, fiica imparatului, sa se converteasca la crestinism.
Sfantul Haralambie a fost condamnat la moarte prin decapitare, dar, inainte de executie, s-a rugat la Dumnezeu pentru ca locul unde vor ramane moastele sale sa fie ferit de foamete si boli. Dumnezeu i-a ascultat rugaciunea, iar sfantul a trecut la cele vesnice chiar inainte de a fi executat.
Capul Sfantului Haralambie este pastrat la Manastirea „Sfantul Stefan” din Meteora, Grecia. De asemenea, parsi din moastele sale se afla in mai multe biserici din Romania, precum:
Manastirea Miclauseni din Iasi;
Manastirea Rasca;
Catedrala Episcopala din Galati;
Biserica „Sfantul Dumitru” (Posta) din Bucuresti;
Biserica „Sfintii Arhangheli” (Otelari);
Biserica „Sfantul Stelian” (Lucaci).
Sfantul Haralambie ramane un exemplu de credinta si putere, fiind chemat in rugaciuni de catre credinciosii care cauta ajutor in vremuri de grea incercare.
”Sfinte Mucenice Haralambie, primeşte aceasta rugaciune pe care cu umilinţa ti-o aducem şi ne izbaveşte din toate necazurile! Deşi suntem bolnavi si nevrednici milostivirii tale pentru pacatele noastre cele multe şi grele pe care le savarşim in tot timpul vieţii noastre şi in tot ceasul, totuşi, cunoscand bunatatea ta cea mare pe care ai aratat-o celor ce te cinstesc şi celor ce se pocaiesc cu credinţa intru numele Domnului, indraznim cu umilinţa sa marturisim inaintea ta ca am greşit.
Fii mijlocitorul nostru catre preaputernicul Dumnezeu pentru iertarea pacatelor noastre, pentru izbavirea noastra de toate bolile şi de toate primejdiile şi pentru intarirea noastra in credinţa cea adevarata. Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh. Cinste Maicii Domnului si slava Ingerilor pazitori si Sfintilor toti. Amin!”
Fie ca rugaciunile indreptate catre el sa aduca pace si alinare tuturor celor care au nevoie de protectia sa divina!
Protestele sustinatorilor lui Calin Georgescu si simpatizantilor AUR pentru reluarea turului doi al alegerilor prezidentiale…
Diana Sosoaca si noul ei iubit: Cei doi surprinsi intr-un mall Diana Sosoaca, presedinta partidului…
Razvan Lucescu, antrenorul lui PAOK Salonic, considera ca FCSB merita calificarea in optimile Europa League…
”La Sibieni” din Iasi se inchide. Angajatele fac acuzatii socante despre conditiile de munca si…
Doliu in familia lui Andrei Pernes! Fostul concurent Mireasa sezon 5 a murit intr-un tragic…
Alice Hirson, actrita din „Dallas”, „Ellen” si numeroase telenovele, a murit la 95 de ani…