Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din Capitala, spune ca primele semne care pot trada infectia cu Omicron apar in zona capului. Medicul a mentionat ca si aceasta varianta a virusului, aparent mai blanda, poate provoca forme severe de boala.
Nu se poate face diferenta intre varianta Delta si varianta Omicron numai dupa simptome, insa si in Romania, unde oficial sunt aproape 300 de cazuri depistate cu Omicron pana acum, ca si in strainatate, infectiile cu aceasta tulpina indica o afectare mai degraba a cailor respiratorii superioare, adica simptomatologia este undeva in zona capului – cu dureri de gat, dureri de cap, febra, frisoane, a spus dr Beatrice Mahler la Digi24.
„Aceasta simptomatologie, la persoanele vaccinate sau care au trecut prin boala, adica cele care au un nivel de protectie prin anticorpi, se remite dupa cateva zile. Simptomatologia aceasta nu este atat de alarmanta pentru persoanele protejate”, a declarat medicul.
Publicitate
„De ce face Omicron asta, de ce ramane la nivelul cailor aeriene superioare? Se pare ca mutatiile pe care le-a suferit virusul prin trecerea de la Delta la Omicron nu mai au capacitatea sa recunoasca tesutul pulmonar. Acest lucru este un fapt bun, daca ne gandim la cazurile de Delta si cazurile extrem de severe pe care le-am avut in terapie intensiva”, spune Beatrice Mahler.
Pe de alta parte, atrage ea atentia, virusul a capatat o alta proprietate: se transmite mult mai repede, prin urmare ce avem de facut este sa ne protejam de aceasta rata de transmitere extrem de intensa. Insa din punct de vedere al mecanismului de infectare, al simptomatologiei potentiale pe care o poate produce Omicron, putem spune ca este mult mai bland decat varianta Delta, a mentionat dr. Mahler.
Cazurile de Omicron de la „Marius Nasta” nu sunt foarte multe, de obicei pacientii care au aceasta tulpina reusesc sa fie tratati la domiciliu, pentru ca nu sunt forme severe si nu sunt forme care sa impuna spitalizarea. „La Marius Nasta sunt putini pacienti in acest moment si in terapie intensiva, si pe sectie si acesta este un lucru care ne bucura”, a declarat managerul.
Un simptom care ne spunea clar pana acum ca avem COVID era pierderea gustului si a mirosului.
Desi este un simptom specific infectiei SARS-CoV-2, acum, la Omicron, apare mult mai rar.
Pierderea gustului si mirosului ramane un simptom caracteristic tulpinii-mama, cea pe care am cunoscut-o initial, insa simptomatologia difera usor de la un tip de tulpina la cealalta, cea care sufera mutatia, insa nu semnificativ, a explicat dr. Beatrice Mahler.
In Romania, avem o problema legata de persoanele peste 65 de ani, care dezvolta simptomatologie chiar si in cazul infectiei cu Omicron, daca nu sunt imunizate. In marea lor majoritate aceste persoane au o afectiune cronica, explica medicul.
„Ce este mai trist si ce am constatat din experienta ca medic este ca persoane varstnice, chiar daca au un tratament cronic, de exemplu medicatie pentru hiptertensiune arteriala, ele spun ca sunt perfect sanatoase. In momentul in care incepi sa reiei anamneza constati ca de fapt au o groaza de medicamente, dar ei nu constientizeaza starea de boala. Probabil ca mesajele noastre nu sunt intelese sau nu explicam suficient de clar ca orice persoana care ia un tratament cronic – asta insemnand ca se intinde pe mai multi ani – este un bolnav cronic si are un risc de infectie cu SARS-CoV-2. Aceste persoane trebuie sa se vaccineze, au un risc de a ajunge in spital, in conditiile in care nu sunt protejate de un vaccin. Asta, chiar daca se infecteaza cu varianta Omicron, considerata mai blanda. La cei vaccinati aceasta tulpina da forme usoare de afectare, insa pentru cei nevaccinati riscul de a ajunge in terapie intensiva este mare”, a punctat dr. Mahler.
In acest moment in fata oricarui vaccin punem un semn de intrebare din punct de vedere al eficacitatii in fata Omicron. Cele moderne, cu tehnologie ARN mesager, par sa fie mult mai eficiente si ar fi de preferat un astfel de vaccin. Studiile medicale care au aparut pana in acest moment arata insa ca si a doua doza de vaccin Johnson ridica nivelul de anticorpi la o valoare protectiva pentru a nu face o forma critica de boala.
Oricare tip de vaccin ar alege, insa, o persoana vaccinata este mult mai protejata decat una nevaccinata, spune dr. Beatrice Mahler. Medicul recomanda totodata si doza booster, pentru ca ea asigura un titru de anticorpi ce poate sa faca diferenta intre a contracta si a nu contracta infectia Omicron.
Si la Omicron exista o protectie importanta daca esti vaccinat si, cumulat cu masca – chiar si chirurgicala -, poate sa te fereasca de o forma de boala care, chiar daca nu te duce la spital, te tine o saptamana acasa cu o simptomatologie neplacuta, a mentionat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din Bucuresti.
Atentionare meteorologica: Coduri galbene, portocalii si rosii pentru 21-22 noiembrie 2024 In contextul schimbarilor meteorologice…
Tragedie in lumea dezvoltatorilor imobiliari din Iasi O veste cutremuratoare a zguduit lumea dezvoltatorilor imobiliari…
Situatia copiilor Adrianei Bahmuteanu dupa decesul lui Silviu Prigoana Baietii Adrianei Bahmuteanu, Eduard si Maximus,…
Traian Basescu despre posibilitatea unui razboi nuclear: „Putin stie ca daca loveste primul, va fi…
Testamentul lui Silviu Prigoana: Detalii despre impartirea averii- Subiect de discutie dupa disparitie Moartea lui…
Dupa trei zile de tacere, Adriana Bahmuteanu a reusit sa vorbeasca cu fiul sau, Maximus,…