Banca Transilvania si-a notificat clientii prin mail despre un subiect foarte important:
„Periodic vrem sa revenim catre clientii BT cu un subiect important pentru noi toti – siguranta online, a noastra, a banilor nostri, a prietenilor si a familiei.
Vedem ca in ultima perioada au crescut tot mai mult tentativele de frauda si atacurile de phishing. Metodele sunt foarte diverse – de la conturi false pe retele de socializare, la e-mailuri, sms-uri sau chiar stiri false care incurajeaza aceste initiative.
Publicitate
Obiectivul raufacatorilor este sa aiba acces la banii din conturi – toate tipurile de conturi (cont curent, depozite, conturi de economii etc).
Una dintre metodele pe care o vedem cel mai des, in ultima perioada, este instalarea unor programe de control de la distanta, de exemplu AnyDesk. Raufacatorii reusesc sa convinga utilizatorii sa isi instaleze aceste aplicatii, de multe ori sub promisiunea unor castiguri rapide.
Odata instalate aceste aplicatii, raufacatorii au inclusiv posibilitatea de a vedea operatiunile pe care le fac victimele pe telefon sau calculator si chiar de a controla aceste aparate.
Capcanele sunt foarte diverse in online, fiind bazate uneori pe un simplu click, un apel telefonic pentru prezentarea unor “investitii de nerefuzat”, un e-mail sau pe recomandari de la alte persoane etc.
Adesea, este prezentata optiunea de instalare a unor programe de control de la distanta (AnyDesk, TeamViewer) pe telefonul mobil. Asemenea aplicatii le ofera raufacatorilor acces la toate datele din dispozitiv (fie el telefon sau laptop).
Dupa ce au obtinut accesul la date, raufacatorii pot initia plati si le pot aproba foarte rapid.
Uneori, raufacatorii contacteaza telefonic victimele oferindu-le posibilitatea sa investeasca in diverse oportunitati, care genereaza castiguri rapide.
In alte cazuri, pur si simplu incearca sa obtina datele de card sau de cont ale clientilor bancari, contactandu-i telefonic sau prin email.
Un alt exemplu este cel in care raufacatorii folosesc tehnologii (spoofing) care fac sa para ca suna de pe numarul de call center al bancii sau al altor societati din Grupul Financiar BT si anunta persoanele ca le-a fost aprobat un credit pentru care au nevoie de datele personale – printre care si datele cardului, pentru a face viramentul. Obiectivul este si aici cel de a obtine acces la datele personale.
Daca se promite un castig rapid, printr-o investitie, cu siguranta este o frauda. Analizeaza critic mesajul si ai mare grija ce platforme de investitii utilizezi.
Nu da nimanui datele cardului sau informatii pentru acces in aplicatiile bancare (user, parola, one-time password, alte credentiale).
Nu descarca aplicatii care permit controlul la distanta la solicitarea unor persoane straine.
Fii atent la mesajele care par sa fie din partea Bancii Transilvania (sau a bancilor, in general). Nu solicitam niciodata date de acces (parole, PIN, CVV al cardurilor) – telefonic, prin SMS, e-mail etc.
Evita sa accesezi link-uri primite din surse necunoscute (pe e-mail, SMS, prin social media, WhatsApp, Signal, Telegram etc.) si nu completa datele tale personale sau bancare pe aceste linkuri. Daca ai suspiciuni cu privire la o oferta, evita sa accesezi materialele respective si verifica existenta promotiei sau a ofertei pe un canal oficial de comunicare al companiei.
Poti sesiza oricand orice actiune suspecta catre colegii nostri la 0264 308 028 sau *8028.”
Publicitate
Astazi, maestrul Vechersky a consultat runele pentru a oferi sfaturi fiecarui semn zodiacal. Trei dintre…
Numerologul si expertul in rune Igor Vechersky ne dezvaluie cum influentele cosmice si vechile simboluri…
Calendar ortodox 4 noiembrie 2024. Anual, la data de 4 noiembrie, Biserica Ortodoxa il praznuieste…
Horoscop pana pe 12 noiembrie. Numerologul Mihai Voropchievici a prezentat, la Fanatik.ro, previziunile runelor pentru…
Horoscop chinezesc pentru luni, 4 noiembrie 2024 Horoscopul chinezesc pentru luni, 4 octombrie 2024, aduce…
Intr-o noapte ploioasa, o taximetrista insarcinata isi ofera serviciile gratuit pentru a duce la spital…