Algocalminul ar putea fi scos de pe piata. Expertii examineaza mai multe produse care contin aceasta substanta activa, considerata o amenintare.
Algocalminul, medicamentul popular in Romania pentru diverse dureri, este acum considerat o amenintare in Europa din cauza unui potential sever de afectare a sanatatii.
Autoritatile europene din domeniul medicamentului investigheaza mai multe produse care contin aceasta substanta activa. Substanta principala, metamizolul, cunoscuta in Romania sub numele comercial Algocalmin si Novocalmin pentru varianta sa sub forma de supozitoare, este acum subiectul unei investigatii riguroase din partea Agentiei Europene a Medicamentului.
Publicitate
Aceasta examinare a fost declansata de preocuparile legate de asocierea sa cu riscuri grave pentru sanatate. Reprezentanti din Romania de la Autoritatea Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDMR) vor participa la evaluarea acestor riscuri.
Ingrijorarile sunt alimentate de rapoarte recente care indica reactii adverse rare, inclusiv scaderea rapida a numarului de globule albe din sange, o conditie care poate fi fatala in unele cazuri.
Semnalul de alarma a fost tras initial de Agentia Finlandeza a Medicamentului, subliniind necesitatea unei revizuiri ample a sigurantei medicamentelor care contin metamizol.
Anca Crupariu, reprezentant al Colegiului Farmacistilor din Romania, a explicat ingrijorarile din comunitatea medicala romaneasca si a exprimat incertitudinea privind viitorul acestor produse pe piata europeana.
„Se stia si pana acum si era scris in prospect faptul ca acest medicament poate duce la agranulocitoza. Dar era vorba despre o reactie adversa rara sau foarte rara. Deci nu este vorba despre o noutate.
Ceea ce este interesant si este greu de explicat este faptul ca, inca de acum 15 ani, un studiu multicentric, referitor la acest risc de agranulocitoza, a aratat ca mai mult in zonele din nordul Europei, din cauza unor caracteristici genetice care predispun la aceasta afectiune de tip imuno-alergic, acolo au fost inregistrate multe cazuri. Iar in sudul Europei, foarte putine sau deloc.
Ca dovada ca si acum agentia medicamentului din Finlanda a fost cea care a solicitat procedura de arbitraj, care este practic o procedura de reevaluare a profilului de siguranta al medicamentelor care contin metamizol. Ceea ce este si mai important este faptul ca este o procedura de urgenta, pentru ca au avut foarte multe cazuri letale.
Asta nu inseamna ca populatia trebuie sa se sperie. La noi in tara au existat doar cateva cazuri, foarte putine, foarte rare, dar Agentia Europeana a Medicamentului, odata ce a declansat aceasta procedura, toate statele membre, toate Agentiile Medicamentului, vor participa la aceasta analiza si vor implica profesionisti din domeniul sanatatii”, a explicat Anca Crupariu la Antena 3 CNN.
„Nu trebuie sa ia nicio masura speciala de precautie. Este vorba despre o solicitare din partea Finlandei. Medicamentul este utilizat in acest moment in 18 state din UE, e un medicament care se foloseste de mai bine de 100 de ani, din 1920 se foloseste acest metamizol, preparat cunoscut popular in Romania ca ‘Algocalmin’, un medicament care este un analgezic, folosit in dureri. Reactiile adverse care erau cunoscute apar foarte rar si investigatia pe care o face Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) se refera la sesizarea Finlandei.
O sa vedem concluziile si daca exista o indicatie privind restrangerea utilizarii sau utilizarea doar la anumite categorii de pacienti. Deocamdata nu avem niciun motiv de ingrijorare pentru ca este un produs care se foloseste de foarte mult timp si care este in mod obisnuit utilizat ca analgezic in Romania.
Si eu, si dvs. si cred ca toata lumea a folosit acest produs. Asteptam raportul de la EMA si o eventuala recomandare spre alte elemente. Repet, in 18 din cele 27 de state din Uniunea Europeana, adica doua treimi din UE, se foloseste acest produs”, a spus Alexandru Rafila, ministrul sanatatii la Digi24.
Tragedie in lumea dezvoltatorilor imobiliari din Iasi O veste cutremuratoare a zguduit lumea dezvoltatorilor imobiliari…
Situatia copiilor Adrianei Bahmuteanu dupa decesul lui Silviu Prigoana Baietii Adrianei Bahmuteanu, Eduard si Maximus,…
Traian Basescu despre posibilitatea unui razboi nuclear: „Putin stie ca daca loveste primul, va fi…
Testamentul lui Silviu Prigoana: Detalii despre impartirea averii- Subiect de discutie dupa disparitie Moartea lui…
Dupa trei zile de tacere, Adriana Bahmuteanu a reusit sa vorbeasca cu fiul sau, Maximus,…
Subiectul custodiei copiilor dintre Silviu Prigoana si Adriana Bahmuteanu a generat numeroase controverse de-a lungul…