Incepand cu 1 septembrie 2025, un val important de modificari va afecta sistemul de asigurari de sanatate din Romania. Persoanele care pana acum erau scutite de contributia de 10% pentru sanatate (CASS) vor fi nevoite fie sa plateasca aceasta contributie, fie sa accepte pierderea calitatii de asigurat.
Romanii care nu detin o forma activa de asigurare de sanatate, dar isi doresc in continuare sa beneficieze de servicii medicale decontate de stat, vor avea la dispozitie o alternativa: asigurarea voluntara de sanatate. Aceasta vizeaza mai multe categorii de persoane care pana acum erau exceptate de la plata contributiei – coasigurati (soti sau sotii ai persoanelor asigurate), beneficiari ai venitului minim de incluziune, dar si alte grupuri vulnerabile.
Conform noilor reglementari, pentru anul 2025, suma minima necesara pentru a accesa aceasta forma de asigurare este echivalentul a sase salarii minime brute pe economie, ceea ce inseamna aproximativ 2.400 de lei. Plata poate fi realizata in doua transe, iar persoana asigurata va beneficia de servicii medicale pe o perioada de 12 luni de la data depunerii cererii.
Important de retinut este ca persoanele care nu opteaza pentru asigurarea voluntara si nu sunt incluse in alte categorii asigurate nu vor mai avea dreptul la servicii medicale decontate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Practic, fara o forma de contributie, accesul la sistemul medical public devine imposibil.
Noi reguli se aplica si in cazul decontarii concediilor medicale. Astfel:
Aceste masuri sunt parte a unui pachet mai amplu de reforme prin care Ministerul Sanatatii isi propune optimizarea cheltuielilor si stimularea responsabilitatii individuale in sistemul public de sanatate.
Ministrul Sanatatii, Alexandru Rogobete, a precizat intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Victoria ca anumite categorii vor ramane scutite de la plata contributiei CASS:
„In ceea ce priveste baza sau metoda de largire a numarului de contribuabili la asigurari de sanatate, pentru persoanele cu handicap nu se va aplica taxa CASS. De asemenea, se mentine calitatea de asigurat fara plata contributiei pentru bolnavii cu afectiuni oncologice beneficiari ai programelor de sanatate pana la vindecarea respectivei afectiuni. Bolnavii neasigurati, dar care beneficiaza de alt tip de programe nationale de sanatate, vor beneficia de servicii medicale in cadrul acelui program de sanatate. Si aici va dau ca exemplu diabetul sau cardiologia”, a declarat ministrul.
In continuare, o alta noutate importanta este ca sotii, sotiile sau parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate, vor putea deveni asigurati daca sustinatorul plateste contributia pentru o perioada de sase luni. Aceasta plata, calculata la nivelul salariului minim brut, va garanta calitatea de asigurat pentru 12 luni.
„Pentru celelalte categorii se vor ridica exceptiile de la plata CASS”, a mai punctat Alexandru Rogobete.
Conform estimarilor oficiale, noile reglementari vor duce la o crestere semnificativa a bazei de contribuabili CASS, de la 6,5 milioane la aproximativ 10 milioane de persoane.
„Prin cresterea numarului de contribuabili, bugetele pentru sanatate vor fi mai mari, ceea ce va duce la imbunatatirea disponibilitatii medicamentelor si materialelor sanitare in spitale”, a subliniat ministrul Sanatatii.
Reforma aduce un nou cadru de functionare pentru sistemul sanitar din Romania, bazat pe asumarea responsabilitatii individuale si pe solidaritate sociala. Daca aceste masuri vor fi implementate cu eficienta si transparenta, ele pot duce la o reala imbunatatire a serviciilor medicale oferite cetatenilor romani.
Frauda telefonica care ingrijoreaza autoritatile: Ce fraza trebuie sa te alarmeze si cand sa inchizi…
Trucul simplu care te ajuta sa pastrezi bananele mai mult timp. Greseala pe care o…
Viktor Orban, declaratii importante despre Romania si Nicusor Dan: „Le tin pumnii sa reuseasca” Premierul…
Accident in lant pe Autostrada Soarelui: 30 de masini implicate, plan rosu activat. Un alt…
Ilie Bolojan anunta reforma pensiilor speciale: „Nu mai putem continua asa”. Ce schimbari majore se…
Horoscop Runic pana pe 14 iulie 2025. Numerologul Mihai Voropchievici a prezentat, la Fanatik.ro, previziuniel…