Ministrul sanatatii, Alexandru Rafila avertizeaza ca Romania ar putea fi lovita la toamna de al saptelea val COVID. In prezent isi face tot mai simtita prezenta al saselea val de infectii, in care varianta BA.5 a Omicron continua sa fie dominanta.
Mentinem acelasi procent de 20% de persoane care se reinfecteaza intr-un interval de timp mai mare de 90 de zile. In ceea ce priveste gradul de ocupare al sectiilor de spital – al paturilor alocate infectiilor cu noul coronavirus – am ajuns la un procent de 17,18 la suta, iar la terapie intensiva sunt internate 263 de persoane, reprezentand un procent de 14,69 la suta. Cresterea este mai rapida la numarul de persoane internate, putin mai lenta la cazurile internate in sectiile de terapie intensiva, ceea ce indica mai degraba o severitate mai redusa a tulpinilor circulante”, a declarat Alexandru Rafila.
El a anuntat ca in ultima saptamana au fost raportate 149 de decese la pacienti infectati cu noul coronavirus, aproape de trei ori mai mult decat cu o saptamana in urma. „Aici este o crestere care este importanta, de la 47 la 149 de decese, care nu este neasteptata, pentru ca odata cu inregistrarea unui salt al numarului de cazuri, apare si o crestere a numarului de decese. (…) Ne asteptam ca in perioada urmatoare acest indicator sa creasca in continuare”, a spus ministrul.
Publicitate
In ceea ce priveste rata de pozitivitate a testelor de diagnostic, aceasta a continuat sa creasca, dar se constata o incetinire a curbei de crestere. „In ciuda unei aprecieri, in urma cu o saptamana, ca s-ar putea sa atingem in aceasta saptamana 70.000 de cazuri, 10.000 de cazuri pe zi, nu s-a intamplat. Probabil ca saptamana viitoare, dar daca lucrurile evolueaza favorabil, poate n-o sa atingem niciodaca 70.000. Dar e evidenta incetinirea cresterii si ne-am bucura sa fie si sustinuta, nu doar o intamplare statistica”, a comentat ministrul sanatatii.
„In toamna, e posibil sa mai existe – si n-as vrea sa facem speculatii, dar toata lumea mentioneaza posibilitatea existentei unui nou val pandemic, spre sfarsitul anului, daca una dintre tulpinile modificate care se transmite si mai usor devine dominanta. Aceasta este ciclicitatea acestei infectii, ne-am obisnuit cu ea. Avem perioade de acalmie, perioade de transmitere sustinuta. Important este sa nu avem cazuri grave si sa oferim oamenilor asistenta medicala ambulatorie si acces la antivirale in valurile pandemice”, a subliniat ministrul sanatatii.
Intrebat daca valul 7 ar fi posibil spre finalul acestui an, Alexandru Rafila a spus: „E posibil si un val 7, dar nu vreau sa speriem lumea, n-are niciun fel e rost. Trebuie sa fim echilibrati. Important este sa nu avem victime sau sa fie cat mai putine”, a mentionat ministrul sanatatii.
Atentionare meteorologica: Coduri galbene, portocalii si rosii pentru 21-22 noiembrie 2024 In contextul schimbarilor meteorologice…
Tragedie in lumea dezvoltatorilor imobiliari din Iasi O veste cutremuratoare a zguduit lumea dezvoltatorilor imobiliari…
Situatia copiilor Adrianei Bahmuteanu dupa decesul lui Silviu Prigoana Baietii Adrianei Bahmuteanu, Eduard si Maximus,…
Traian Basescu despre posibilitatea unui razboi nuclear: „Putin stie ca daca loveste primul, va fi…
Testamentul lui Silviu Prigoana: Detalii despre impartirea averii- Subiect de discutie dupa disparitie Moartea lui…
Dupa trei zile de tacere, Adriana Bahmuteanu a reusit sa vorbeasca cu fiul sau, Maximus,…