Atentie, proprietari de case la curte! Amenzi mari pentru nerespectarea unei obligatii esentiale pe timp de iarna
Proprietarii de case la curte trebuie sa fie foarte atenti la reglementarile legale, in special in perioada iernii. Ignorarea obligatiilor poate atrage amenzi considerabile. Conform Ordonantei 21/2002, fiecare persoana fizica sau juridica are datoria de a asigura curatenia in spatiile publice, o masura esentiala pentru siguranta cetatenilor.
Legea impune ca trotuarele din fata caselor sa fie curatate de zapada, iar nerespectarea acestei obligatii poate duce la amenzi care variaza in functie de autoritatile locale. Sumele pot fi semnificative, de la cateva sute de lei pana la mii de lei, in functie de localitate.
Publicitate
„Asigurarea si mentinerea curateniei si ordinii in localitati, buna gospodarire a acestora si respectarea normelor de igiena sunt obligatii fundamentale ale autoritatilor publice locale, institutiilor publice, operatorilor economici si altor persoane fizice sau juridice”, stipuleaza Ordonanta 21/2002.
De exemplu, in Bucuresti, amenzile pentru persoanele fizice care nu curata trotuarele pot ajunge pana la 500 de lei, iar pentru persoanele juridice, sanctiunile variaza intre 500 si 2.000 de lei. In Cluj-Napoca, amenzile pot fi intre 500 si 1.000 de lei, iar pentru institutiile publice si firme pot ajunge pana la 1.000 de lei. La Iasi, amenzile pentru nerespectarea obligatiei de curatare a trotuarelor sunt cuprinse intre 190 si 370 de lei, o suma care poate deveni o povara financiara considerabila.
Obligatia de a curata zapada nu se aplica doar pentru trotuare, ci si pentru vehicule. Soferii care circula cu masinile acoperite de zapada sau gheata risca amenzi de pana la 430 de lei. Incepand cu anul 2024, modificarile legislative au introdus o crestere a valorii punctului de amenda, acesta reprezentand acum 5% din salariul minim brut. Astfel, un punct de amenda a crescut la 165 de lei, cu 14% mai mult fata de anul anterior.
Sanctiuni si pentru comportamentele iresponsabile in trafic
Noile reglementari vizeaza si alte comportamente riscante in trafic, iar depasirea limitei de viteza poate atrage sanctiuni severe, dupa cum urmeaza:
10–20 km/h peste limita legala: 2–3 puncte amenda
21–30 km/h peste limita legala: 4–5 puncte amenda
Peste 50 km/h peste limita legala: amenda si suspendarea permisului pentru 90 de zile
Peste 70 km/h peste limita legala: suspendarea permisului pentru 120 de zile
Este esential ca toti cetatenii, indiferent daca sunt proprietari de case la curte sau soferi, sa respecte legislatia pentru a evita sanctiunile si a contribui la mentinerea sigurantei publice in aceasta perioada rece.
In cadrul emisiunii „Vocile care conteaza” difuzata pe Euronews Romania, Tudor Chirila a oferit o…
Marcel Ciolacu, presedintele PSD, a anuntat ca a luat act de declasificarea documentelor discutate in…
Anubis, cunoscut in limba egipteana ca Inpu sau Anpu, isi are originile in cele mai…
Dezbaterea dintre Elena Lasconi si Calin Georgescu nu va mai avea loc la TVR Planificata…
Sfatul zilei de joi, 5 decembrie 2024 pentru fiecare zodie, de la astrologul Pavel Globa…
Doliu in lumea sportului romanesc: Ecaterina Oancia Iane, fosta campioana olimpica si mondiala, a incetat…