Categories: Sanatate

Adevarul despre ceaiul de tei. Cat este de eficient

Daca iti plac infuziile, probabil ca vei aprecia gustul, intre dulce si floral, al ceaiului de tei. Acest ceai din plante este preparat din fructele unui gen de arbori numit Tilia, un gen bine cunoscut pentru efectele sale sedative. Specia Tilia , numita si tei cu frunze mici, este considerata cea mai puternica dintre toate in acest sens.

Datorita proprietatilor sale, nu este surprinzator faptul ca medicina traditionala foloseste ceaiul de tei in acest si in alte scopuri. De exemplu: pentru a scadea tensiunea arteriala, pentru a calma indigestia si pentru a calma anxietatea.

Ceaiul de tei: utilizari si beneficii

Medicina traditionala foloseste si alte parti ale acestor copaci, cum ar fi frunzele, florile si scoarta. In plus, amestecurile sunt de obicei facute cu cel putin doua specii diferite de copaci.

Publicitate

1. Ceaiul de tei favorizeaza relaxarea

De sute de ani, ceaiul de tei a fost un aliat al relaxarii. Este folosit chiar si pentru ameliorarea simptomelor de anxietate. Potrivit unui studiu, extractul din specia T. tomentosa sau tei argintiu are puternice proprietati sedative.

Cercetarile au aratat ca poate actiona ca acidul gamma-aminobutiric (GABA), o substanta care suprima excitabilitatea neuronala. Cu toate acestea, sunt inca necesare cercetari suplimentare pentru a explica acest fenomen.

Dintre ceaiurile din plante impotriva anxietatii, cel de tei este unul dintre cele mai recunoscute din lume.

2. Este un antiinflamator natural

Daunele oxidative cauzate de radicalii liberi pot duce la inflamatie. Din fericire, anumite parti ale arborilor Tilia, cum ar fi florile si mugurii, contin antioxidanti numiti flavonoide.

Pentru a fi mai specific, aceste parti contin tilirozida, quercetina si kaempferol. S-a demonstrat ca tilirozidul este capabil sa inhibe radicalii liberi. In plus, exista dovezi stiintifice ca kaempferolul poate reduce inflamatia si poate ajuta la combaterea mutatiilor celulare. Cu toate acestea, sunt inca necesare studii suplimentare in acest sens.

3. Amelioreaza durerea usoara

Antioxidantii din ceaiul de tei pot ameliora durerea. Potrivit unui studiu efectuat la rozatoare cu picioarele umflate, administrarea a 100 de miligrame de tilirozida pe kilogram de greutate corporala a redus umflarea cu 27% si durerea cu 31%.

In mod similar, un studiu la femeile cu artrita reumatoida a constatat ca suplimentarea cu 500 de miligrame de quercetina reduce markerii durerii si inflamatiei. Cu toate acestea, daca 80 de miligrame de quercetina pe zi este considerata o doza mare, atunci 500 de miligrame pe zi este o doza extrem de mare, motiv pentru care este nevoie de mai multe cercetari pentru aplicarea clinica.

4. Are proprietati diuretice

In medicina traditionala, ceaiul de tei este folosit pentru a induce transpiratia si tusea in timpul problemelor respiratorii minore, cum ar fi raceala. In mod similar, in Germania, se recomanda sa luati 1 pana la 2 cani de ceai de tei inainte de culcare pentru a stimula transpiratia la adulti si la copiii de peste 12 ani.

5. Poate scadea tensiunea arteriala

Anumite componente vegetale ale ceaiului de tei, inclusiv tilirozida, rutozida si acidul clorogenic, sunt asociate cu scaderea tensiunii arteriale.

6. Imbunatateste calitatea somnului

Aceasta este una dintre cele mai cunoscute utilizari populare ale ceaiului de tei. Dar ce spune stiinta? Potrivit unui studiu ,  compusii vegetali din aceasta infuzie au efecte sedative care favorizeaza relaxarea.

7. Amelioreaza durerile de stomac

In medicina traditionala, ceaiul de tei este un remediu eficient pentru afectiunile stomacului. Un studiu la copii cu diaree rezistenta la antibiotice a constatat ca tilirozidul prezent in aceasta planta are proprietati antibacteriene, care pot functiona in gastroenterita bacteriana. Cu toate acestea, sunt inca necesare mai multe dovezi pentru a sustine acest beneficiu.

8. Intareste sistemul imunitar

Compusii fenolici din compozitia ceaiului de tei au un puternic efect antibacterian, iar asta face ceaiul de tei un remediu traditional pentru intarirea sistemului imunitar si pentru protejarea organismului in lupta impotriva mai multor afectiuni.

Ceai de tei: Mod de preparare

Pentru o cana de 200 ml de apa clocotita ai nevoie de maxim doua lingurite de flori de tei uscate. Vasul cu ceai se acopera pentru 5-6 minute, dupa care se strecoara si se bea cald, ca atare ori indulcit cu miere.

Poti prepara si infuzie de tei concentrata. Se amesteca 20 de grame de flori de tei uscate (pana la 4 lingurite) in 200 ml de apa rece. Se lasa totul la macerat pentru 4 ore sau chiar peste noapte. Infuzia concentrata de tei poate fi consumata in combinatie cu ceaiul de tei cald.

Publicitate

Publicitate
Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.

Recent Posts

Sfatul astrologului Pavel Globa pentru vineri, 17 mai 2024. Trei zodii trec prin schimbari incredibile la inceput de weekend

Sfatul zilei de vineri. O zi frumoasa. Astrologul Pavel Globa vede posibilitatea unor schimbari majore…

15 ore ago

El este preotul din Arges ucis de un tanar de 18 ani fara permis. Doi copii au ramas orfani de tata

Preotul Ilie Geangavelea, in varsta de 44 de ani, din judetul Arges, a fost ucis…

19 ore ago

Doliu in Biserica Ortodoxa Romana. Preotul Ilie s-a stins fulgerator la doar 44 de ani.

Preotul Ilie Geangavelea din Costesti, Arges, a murit intr-un accident rutier, iar un coleg de-al…

19 ore ago

Horoscop special cu Neti Sandu. Trei zodii sunt pe cai mari. Scapa de greutati si isi schimba destinul.

Horoscop 16 mai 2024. Astrologul Neti Sandu a prezentat, la stirileprotv, previziunile astrale pentru ziua…

22 de ore ago

Sfatul astrologului Pavel Globa pentru joi, 16 mai 2024. Astrele ne dau lectii. Vin schimbari importante in viata nativilor

Sfatul zilei de joi. Astrologul Pavel Globa spune ca Sagetatorii ar trebui sa dedice ziua…

2 zile ago

Horoscop cu Neti Sandu. Astrele aduc liniste si implinire pe toate planurile pentru mai multe zodii. Vin bani neasteptati

Horoscop 15 mai 2024. Astrologul Neti Sandu a prezentat, la stirileprotv, previziunile astrale pentru ziua…

2 zile ago