Categories: Life & Style

Acoperamantul Maicii Domnului 2024. Ce se face pe 1 octombrie, pentru fericire si noroc

Publicitate

Acoperamantul Maicii Domnului, cunoscuta in spatiul slav ca Pocrov (in rusa Покров Пресвятой Богородицы, transliterat: Pokrov Presviatoi Bogoroditi), este o sarbatoare a Maicii Domnului praznuita in Biserica Ortodoxa si in bisericile greco-catolice.

Sarbatoarea aminteste o minune care a avut loc la Constantinopol in secolul al IX-lea: aparitia Sfintei Fecioare Maria in fata ascetului Andrei[1] si celebreaza protectia oferita crestinilor de Maica Domnului. Ziua praznuirii acestei sarbatori este 1 octombrie (sau 14 octombrie in bisericile ce folosesc calendarul iulian).

Conform traditiei crestin-ortodoxe, Maica Domnului s-a aratat in secolul al IX-lea in Biserica Vlaherne din Constantinopol (actualul Istanbul), unde erau pastrate atunci mai multe relicve sacre ale ei (vesmantul, omoforul si o parte din brau). Biserica „Sfanta Maria” din Vlaherne fusese construita in anii 450 de imparateasa Pulcheria, sotul ei Marcian (450-457), in suburbia Vlaherne a capitalei imperiale Constantinopol.

Publicitate

Traditii de Acoperamantul Maicii Domnului.

In popor se spune ca, la 1 octombrie, incepe pregatirea ogoarelor pentru sezonul rece, ceea ce inseamna ca acum incepe sa cada bruma.

In aceasta zi, este bine ca cei credinciosi sa tina post pentru a fi feriti de rele, de boli si de suparari. Se tine post cel putin pana la pranz si se mananca doar covrigi framantati fara lapte sau se bea doar apa ori ceai.

Traditia spune ca toti gospodarii care isi vor stropi vitele cu apa sfintita de Acoperamantul Maicii Domnului vor avea vite sanatoase si care nu se vor imbolnavi tot anul.

O alta traditie legata de sarbatoarea Acoperamantului Maicii Domnului spune ca este bine ca in aceasta zi sa fie pomeniti toti cei trecuti la cele vesnice. Din acest motiv se dau de pomana placinte si tot felul de bucate pregatite de gospodine. Avand in vedere ca este o zi de post, placintele nu trebuie sa contina ingrediente de origine animala, astfel ca trebuie umplute fie cu mere, fie cu dovleac. Daca au oaspeti la masa, gospodinele trebuie sa ii serveasca tot cu placinte de post.

Publicitate
Publicitate
Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.

Recent Posts

Alerta METEO. ANM anunta Cod Rosu de viscol puternic in mai multe judete

Atentionare meteorologica: Coduri galbene, portocalii si rosii pentru 21-22 noiembrie 2024 In contextul schimbarilor meteorologice…

9 minute ago

Tragedie in familia unuia dintre cei mai cunoscuti oameni de afaceri din Romania. Fiica sa, in varsta de doar 22 de ani, studenta la Drept, a fost gasita fara suflare

Tragedie in lumea dezvoltatorilor imobiliari din Iasi O veste cutremuratoare a zguduit lumea dezvoltatorilor imobiliari…

4 ore ago

Adriana Bahmuteanu, in lacrimi! Copiii ei au fost scosi din casa lui Silviu Prigoana si luati de Protectia Copilului: „Asta este cazul Caracal 2”

Situatia copiilor Adrianei Bahmuteanu dupa decesul lui Silviu Prigoana Baietii Adrianei Bahmuteanu, Eduard si Maximus,…

9 ore ago

Basescu, reactie transanta vizavi de amenintarea Rusiei cu un razboi nuclear: „Cine crede ca Rusia va ceda vreun centimetru de teritoriu ocupat se insala”

Traian Basescu despre posibilitatea unui razboi nuclear: „Putin stie ca daca loveste primul, va fi…

9 ore ago

Silviu Prigoana si-a impartit averea inainte sa se stinga! Ce primeste fiecare

Testamentul lui Silviu Prigoana: Detalii despre impartirea averii- Subiect de discutie dupa disparitie Moartea lui…

22 de ore ago