Categories: Business

8 dintre cele mai mari prabusiri bursiere din istorie si modul in care acestea au schimbat viata financiara

Publicitate

Doua cuvinte mici atrag mai multa frica in inima investitorilor decat orice altceva: prabusirea bursiera. Nu doar pentru ca acest lucru inseamna pierderi (un alt cuvant care ii sperie pe investitori).
De asemenea, nimeni nu stie cu siguranta cand va avea loc o prabusire bursiera – desi semnele au fost deseori acolo retrospectiv sau chiar exacte.

Nu exista o definitie oficiala. In general, o prabusire bursiera este vazuta ca o singura zi de tranzactionare in care o bursa / piata scade cu cel putin 10%.

Iata detaliile pentru opt dintre cele mai notabile prabusiri ale pietei bursiere din istoria financiara recenta, cauzele si consecintele acestora. Cu exceptia cazului in care se mentioneaza altfel, acestea au avut loc la bursele americane, desi efectul s-a raspandit adesea in alte tari.

Publicitate

1. Panica din 1907

Ce s-a intamplat: un grup de investitori a imprumutat bani de la banci pentru a finanta un proiect prin care puteau incolti actiunile United Copper Company. UCC a intrat sub greutatea speculatiilor, apoi au urmat alte firme: stocurile au pierdut intre 15% si 20% din valoarea lor. Increderea publicului in banci a scazut, iar deponentii s-au grabit sa-si retraga banii, provocand mari pagube.

Pagubele: unele banci si brokeraje de bursa au esuat, iar multi directori de la institutiile financiare supravietuitoare au demisionat sau au fost concediati. Intreprinderile nu au putut obtine imprumuturi bancare, provocandu-le astfel esecul.

Ce a rezultat: „Am aflat ca atunci cand mai multe institutii financiare au probleme, cineva trebuie sa injecteze lichiditati”, spune Carola Frydman, profesor de finante la Kellogg School of Management de la Northwestern University. La acea vreme, finantatorul privat J.P.Morgan a pus la punct un pachet de salvare care a restabilit in cele din urma ordinea burselor. Dandu-si seama de cat de semnificativa din punct de vedere economic devenise piata de valori, guvernul SUA a creat sistemul Rezervei Federale pentru a formula politica monetara si pentru a furniza fonduri de urgenta in caz de criza.

2. Lunea si martea neagra, 28-29 octombrie 1929

Ce s-a intamplat: Timp de aproape un deceniu, piata de valori continua sa creasca intr-o spirala speculativa. Supraproductia in fabrici din anii ’20 au determinat consumatorii sa isi asume prea multe datorii crezand ca instrumentele financiare vor merge mereu in sus. In cele din urma, ajungand la situatia supraincalzita, investitorii experimentati au inceput sa se retraga. Preturile actiunilor au scazut mai intai pe 24, s-au redus pe scurt – si apoi au intrat in cadere libera in perioada 28-29 octombrie. Media industriala Dow Jones a scazut cu 25% in acele zile. In cele din urma, piata a pierdut 85% din valoare.

Deteriorarea: Caderea din 1929 nu a provocat Marea Depresie care a urmat, dar a servit ca un apel de trezire la problemele economice subiacente masive si le-a exacerbat. O graba panicata de a retrage bani a facut ca bancile supra-extinse sa esueze, privand deponentii de economiile lor. Lipsite de creditori, afacerile au inceput sa se prabuseasca, ducand la deficiente de bunuri. Pana la 25% dintre americani au ajuns fara locuri de munca, stimuland migratia si saracia. Productia interna bruta (PIB) a scazut cu 30%. Valul economic s-a raspandit peste mari, lovind in mod deosebit Europa.

Ce a rezultat: o serie de reforme si noi legislatii. Acestea includeau legea Glass Steagall din 1933, care a separat institutia bancara cu amanuntul de banca de investitii – si a condus la crearea Corporatiei Federale de Asigurare a Depozitelor (FDIC) pentru asigurarea fondurilor deponentilor bancari. Legea nationala de redresare industriala a fost adoptata pentru a promova o crestere stabila si o concurenta loiala, iar Comisia pentru Valori Mobiliare (SEC) a fost infiintata pentru a supraveghea piata de valori si a proteja investitorii de practicile frauduloase.

3. Lunea Neagra, 19 octombrie 1987

Ce s-a intamplat: scaderea preturilor petrolului si tensiunile dintre SUA-Iran au transformat cu totul piata. Dar ceea ce a dus la criza de pe 19 octombrie – a fost perioada de aproape 58 de ani de la prabusirea din 1929 – a fost prevalenta relativ noua a programelor de tranzactionare computerizate care le-au permis brokerilor sa plaseze comenzi mai mari si mai rapide. Din pacate, aceste comenzi au facut dificila oprirea tranzactiilor suficient de rapid odata ce preturile au inceput sa scada. In cele din urma, Dow si S&P 500 au scazut fiecare cu peste 20%, iar Nasdaq a pierdut 11%. Bursele internationale au cazut si ele.

Daune: Din fericire, prabusirea nu a provocat recesiune sau dificultati. Comerciantul Blair Hull a ajutat la rezolvarea problemelor, facand o comanda mare la Chicago Board Options Exchange in

Black Monday. Principalul factor al accidentului a fost increderea consumatorilor. In esenta, a fost o „problema sanitara” informatica si care „speria oamenii”, spune Marsh.
Ce a rezultat: Comunitatea financiara a realizat modul in care bursele de valori din intreaga lume erau interconectate. SEC a implementat intrerupatoare de circuit, cunoscute si sub denumirea de borduri de tranzactionare, pentru a opri tranzactionarea pentru ziua respectiva, odata ce o bursa scade cu o anumita suma. Pentru a asigura lichiditatea, presedintele de atunci al Rezervei Federale, Alan Greenspan, a adus asigurari despre disponibilitatea creditului si a aratat clar ca „Fed a asigurat spatele”, spune Marc Chandler, strateg de piata principal la Bannockburn Global Forex.

4. Japanese Asset Bubble Burst, 1992

Ce s-a intamplat: pietele imobiliare si bursiere japoneze au zburat la inaltimi fara precedent in anii 1980. La inceput sustinuta de o crestere economica fundamentala, spirala devenise speculativa pana la sfarsitul deceniului. In 1992, bula preturilor imobiliare si a actiunilor umflate a izbucnit in cele din urma.

Prejudiciul: indicele Nikkei a scazut cu aproape jumatate, punand in miscare o recesiune japoneza minora, cu miscare lenta. Nu au existat niciodata inchideri de afaceri in masa – desi „restaurantele de ultima generatie nu au facut atatea afaceri”, spune Marsh – dar nici o crestere prea mare. Investitorii americani nu au fost raniti, deoarece aveau in portofoliu doar cantitati mici de actiuni japoneze. Cu toate acestea, investitorii japonezi nu si-au recapatat niciodata pe deplin increderea in piata de valori.

Ce a rezultat: guvernul japonez a plasat controale subtile asupra sistemului sau financiar. „Totusi, a durat decenii pana cand piata japoneza (bursiera) a revenit”, spune Tyler Muir, profesor asociat de finante la UCLA Anderson School of Management. Si economia: De fapt, anii 1990 sunt denumiti „Deceniul pierdut” in Japonia.

5. Caderea Financiara din Asia din 1997 (aka Tom Yum Kung Crisis)

Ce s-a intamplat: Asia a imprumutat prea multi dolari americani, Thailanda a vazut moneda sa baht prabusindu-se pe 2 iulie 1997, scazand cu 20% in valoare si stimuland datoria, mai apoi aparand probleme care au generat un efect de ondulare in mai multe sisteme financiare asiatice.

Daune: Valuta din alte tari asiatice, inclusiv Malaezia si Indonezia, a cazut si ea. „In Coreea de Sud, femeile dadeau guvernului inelele lor de aur pentru a se topi” acestea se transformau in lingouri pe care le vindeau international pentru a ajuta natiune aflata in faliment sa-si achite datoria”, spune Chandler.

Ceea ce a rezultat: „Asia de Est a primit lectia de autoasigurare” dupa ce Fondul Monetar International a impus masuri dure in schimbul ajutorului financiar, spune Marsh. Prabusirea a sporit gradul de constientizare a interconectarii pietelor financiare si a economiilor regionale.

6. Dot-Com Bubble Burst, 2000-02

Ce s-a intamplat: In anii 1990, odata cu revolutionarea internetului si a vietii profesionale si personale, actiunile din companiile cu „.com” a crescut. Douasprezece stocuri cu capital mare au crescut cu peste 1.000%; producatorul de cipuri Qualcomm, a vazut stocul sau crescand cu peste 2.500%. Investitorii au inghitit actiuni de IPO-uri tehnologice, dar nu pareau constienti de faptul ca nu orice companie legata de World Wide Web ar putea sa-si sustina crestere. „S-a nascut o noua economie si a fost greu sa o punem o valoare”, spune Chandler. Dar, in cele din urma, oamenii au facut-o – ajutati de unele politici monetare mai stricte impuse de Rezerva Federala. Au inceput sa vanda. Pana in octombrie 2002, Nasdaq-ul tehnologic a scazut cu peste 75% fata de crescendo-ul sau din martie 2000 de 5.048,62.

Daune: Pets.com, Toys.com si WebVan.com au renuntat la afaceri, impreuna cu numeroase alte companii de internet mari si mici. Chiar si companiile tehnologice mai mari au avut de suferit.
Ce a rezultat: Impreuna cu dezvaluirea faptului ca multe startup-uri tehnologice nu aveau rezerve, „recesiunea generala a expus si lucruri care altfel ar fi ramas ascunse” in alte firme, cum ar fi neregulile contabile, spune Muir. Legea Sarbanes-Oxley din 2002 a fost instituita pentru a proteja investitorii de frauda corporativa. Si „multi dealeri de brokeri au facut, probabil, mai multa diligenta inainte de a pune mai multi bani in orice fond de internet”, spune Marsh.

7. Criza ipotecara Subprime, 2007-08

Ce s-a intamplat: La inceputul secolului 21, proprietatile imobiliare au explodat. Flamand de comisioane, creditorii au dat practic bani cumparatorilor de case calificati. Investitorii au cumparat titluri garantate cu ipoteca si alte investitii noi pe baza acestor imprumuturi „subprime”. In cele din urma, totusi, inevitabilul s-a intamplat: impovarati de datorii, imprumutatorii au inceput sa se retraga, preturile proprietatilor au scazut, investitiile bazate pe acestea au divizat in valoare. Wall Street a observat, iar in 2008 ca piata de valori a inceput sa scada. La inceputul lunii septembrie, scadea cu aproape 20%. Pe 15 septembrie, media industriala Dow Jones a scazut cu aproape 500 de puncte.

Daunele: gigantii financiari care investisera puternic in titluri imobiliare, inclusiv venerabilele firme Bear Stearns si Lehman Brothers, au esuat. Intreprinderile nu puteau obtine imprumuturi deoarece bancile „nu stiau in cine sa aiba incredere”, spune Muir. Somajul s-a apropiat de 10%. Criza s-a raspandit peste mari, unde Nikkei a scazut cu aproape 10% pe 8 octombrie 2008. SUA au intrat in Marea Recesiune, care a durat oficial pana in 2009, desi redresarea economica a ramas lenta ani de zile.

Ce a rezultat: Prin intermediul Programului de Ajutorare a Activelor cu Probleme, sau TARP, guvernul federal a salvat institutiile financiare ingreunate; a preluat, de asemenea, controlul asupra altor agentii, cum ar fi Fannie Mae si Freddie Mac. Legea din 2010 privind reforma si protectia consumatorilor Dodd-Frank Wall Street a reglementat pentru prima data swap-urile si alte investitii exotice si a condus la crearea Biroului pentru protectia financiara a consumatorilor.

8. Pandemia COVID-19, 16 martie 2020

Ce s-a intamplat: pana la inceputul anului 2020, COVID-19 s-a raspandit pe scara larga in China si apoi in Europa – in special in Italia – si in SUA, unde restaurantele si magazinele s-au inchis pentru a opri valul infectiei.

Pe masura ce investitorii au realizat masura in care coronavirusul se poate raspandi si afecta negativ economia, piata de valori a inceput sa tremure. Pe 16 martie, cu anunturi de blocare obligatorii, media industriala Dow Jones a pierdut aproape 13%, iar S&P 500 a scazut cu 12%.

Daunele: intreprinderile au concediat lucratori si unele s-au inchis pentru totdeauna. Restaurantele au fost limitate la livrari iar apoi au fost reduse la capacitate partiala. Restrictiile de calatorie au impiedicat industria aeriana si hoteliera. Pierderea umana cauzata de pandemia COVID a fost devastatoare, cu peste 300.000 de decese in SUA si 1,5 milioane in intreaga lume. Incepand cu luna septembrie, mai mult de 31 de milioane de oameni erau fie someri, fie un membru al familiei era somer, conform Centrului pentru prioritati bugetare si politice.

Ce a rezultat: Legea privind ingrijirile din 2020 a permis plati extinse ale somajului, iar fondurile guvernamentale de stimulare au ajutat americanii sa ramana pe linia de plutire. Bursa a revenit in timp ce companiile de comert electronic precum Amazon, producatorii de echipamente de protectie personala si companiile farmaceutice au crescut in valoare. Multe companii ai caror angajati au lucrat de la distanta in timpul crizei COVID au declarat ca vor continua un acord similar odata ce va trece pandemia, dar „ramane de vazut daca este o schimbare permanenta”, spune Muir.

Multe dintre exemplele de mai sus demonstreaza modul in care dezastrele care lovesc bursele de valori pot lasa mosteniri pozitive in urma lor – chiar daca provoaca o durere imediata.
Unele piete de valori au prabusit economiile timp de mai multi ani. Altii doar scutura increderea investitorilor, facand oamenii mai precauti in alegerile lor. Ele pot provoca tragedii umane si pot duce la reforme guvernamentale care schimba jocul.

In timp ce evenimentele declansatoare pentru blocarea actiunilor variaza – rezultatul final a fost intotdeauna acelasi: piata se recupereaza.

Publicitate
Publicitate
Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.

Recent Posts

Elena Lasconi, prima reactie: „Am adus prajituri fara «blat»”

Elena Lasconi, candidata USR la alegerile prezidentiale din 2024, a votat cu umor si optimism…

4 ore ago

Ce este interzis in ziua alegerilor prezidentiale. Cine nu respecta aceste reguli risca amenzi si chiar pedeapsa cu inchisoarea

Reguli stricte pentru ziua alegerilor prezidentiale: sanctiuni si pedepse pentru nerespectarea legii Autoritatile reamintesc cetatenilor…

5 ore ago

Romania zguduita de doua CUTREMURE chiar in ziua alegerilor. Unde s-a produs si ce magnitudine a avut.

Doua cutremure s-au produs in zona seismica Vrancea in dimineata zilei de 24 noiembrie 2024…

6 ore ago

Romania a pierdut in aceeasi zi doi mari artisti. Curg mesajele de le colegii de breasla: „Au plecat impreuna in aceeasi zi”

Mesaje de ramas bun pentru Gabriel Cotabiţa: o pierdere uriaşa in lumea muzicii romaneşti Moartea…

22 de ore ago